Houbový kuba se stal vánočním jídlem ještě před bramborovým salátem a smaženým kaprem. Vánoční kuba je původně jídlo chudých lidí, kteří si sami nasbírali a usušili houby, vypěstovali česnek a koupili levné kroupy. Houbový kuba ovšem není jen jídlo levné, ale také velmi chutné a zdravé, a proto bychom ho určitě na vánoční stůl měli přidat. Postupem času se staročeský houbový kuba skládající se jen z krup, hub a česneku začal upravovat přidáním pepře, majoránky, kmínu, cibule, pórku a především různého druhu masa jako je slanina a uzené. Nejlepší je ale stejně původní, jednoduchý houbový kuba, kterého připravovali naši pra-prarodiče v chalupách na vesnicích.
Pojďte si proto s námi takového staročeského kubu jako od babičky připravit, je to chutné a jednoduché. Zvládne to opravdu každý!
Recept na houbového kubu
Na vánočního houbového kubu jako od babičky potřebujeme:
250 g krup střední velikosti
250 g sušených hub, nejlépe směsi různých druhů hub sebraných na podzim
4 stroužky česneku
sůl
tuk na vymazání pekáče (olej, máslo, někdo nedá dopustit na sádlo)
Připravujeme houbového kubu
Den předem namočíme kroupy a houby, každé zvlášť. Oboje necháme namočené nejméně přes noc, pak propláchneme a houby nakrájíme na menší kousky. Houby i kroupy dáme opět každé zvlášť vařit. Kroupy při vaření osolíme. Vaříme do změknutí, ale ani houby ani kroupy nesmí být příliš měkké, slijeme vodu a propláchneme, necháme trochu vychladnout. Česnek utřeme. Kroupy a houby smícháme, přidáme utřený česnek a sůl dle chuti. Směs důkladně promícháme, osolíme ji raději více, slaná chuť se vypeče.
Vymažeme pekáč tukem a směs do něj nandáme. Na povrch dáme kousek másla, sádla nebo pokapeme olejem. Houbového vánočního kubu pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 20 minut, dokud se na povrchu nevytvoří pevná kůrka a celý kuba není propečený.
Pokud nemáme kroupy nebo sušené houby na houbového kubu, můžeme je nahradit rýží a čerstvými houbami, nejlépe hlívou ústřičnou, která má vynikající houbovou chuť. Hlívu však před pečením nevaříme, ale pouze chvíli osmahneme.