Kokosové cukroví ze strojku a kokosky jsou vděčné druhy vánočního cukroví. Oboje cukroví zvládne připravit i začátečník, je totiž vážně jednoduché. Zároveň se jedná o cukroví chutné a krásné na pohled. Kokos je jednoduše skvělá surovina plná aromatické chuti, která se v tomto cukroví může plně rozvinout. Kokosky jsou navíc úsporné, protože se vyrábí z bílků, které nám zbudou z hromady žloutků použitých v jiných druzích cukroví.
Podívejte se na naše recepty na nejoblíbenější vánoční cukroví z kokosu, kterým jsou kokosky a kokosové ze strojku.

Kokosové cukroví ze strojku
Přísady
20 dkg kokosu
20 dkg hladké mouky
20 dkg rostlinného ztuženého tuku
8 dkg moučkového cukru
1 vejce
1 vanilkový cukr
Postup přípravy kokosového cukroví
Tuk necháme změknout. Smícháme cukr, vanilkový cukr, mouku a kokos. K sypké směsi přidáme tuk a vejce. Vše zpracujeme v těsto, které necháme uležet aspoň hodinu v lednici. Na strojek na mletí masa přidáme pásek s vykrajovátky a těsto meleme. Podle vybraného tvaru nám ze strojku vychází různě vytvarovaný váleček. Váleček můžeme spojit do kroužku, vytvarovat z něj rohlíček, nebo použít rovnou krátké válečky. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů aspoň 10 minut dorůžova. Po vychladnutí můžeme kokosové cukroví ze strojku slepovat marmeládou a namáčet v čokoládě.
Kokosky – recept
Přísady
3 bílky
10 dkg cukru krupice
5 dkg kokosu
1 lžíce meruňkové marmelády
můžeme si připravit
čokoládu
Postup přípravy kokosek
Bílky a cukr za stálého míchání zahříváme v horké vodní lázni. Když se cukr rozpustí, směs odtavíme. Do bílků s cukrem přidáme marmeládu, kokos a šleháme na nejnižší rychlost do vychladnutí. Pomocí igelitového pytlíku nastříkáme kokosky na plech. Kokosky pečeme v troubě předehřáté na 130 stupňů asi 45 minut (sušíme je). Kokosky můžeme po vychladnutí zdobit čokoládovou polevou. Kokosky podle tohoto receptu jsou zároveň bezlepkové.