Mazanec – domácí recept

Velikonoční mazanec, někdy též velikonoční bochánekje jedním ze symbolů Velikonoc. Jeho příprava je poměrně jednoduchá a vydrží i několik dní uchovaný, aniž by ztratil ze své chutě. Náš recept na velikonoční mazanec, který pro vás máme, je ze tři čtvrtě kila mouky. Mazanec bude po upečení velký tak akorát. Vejde se do trouby, ale zároveň není příliš malý, takže budeme mít trochu času, než budeme péct nový. Mazanec je velmi oblíbený u dětí i dospělých, dal by se s trochu nadsázky označit za velikonoční vánočku.

Podívejte se na náš recept na velikonoční mazanec!

Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec

Přísady pro velikonoční mazanec
750 g polohrubé mouky
200 g cukru krupice
vanilkový cukr
1 rovná lžička citrónové kůry
kůra z 1/2 jednoho muškátového oříšku
½ rovné lžičky soli
45 g droždí
230 ml mléka
3 žloutky
150 g másla
100 g rozinek
100 g mandlí na posypání
1 vejce na pomazání
moučkový cukr na posypání

Příprava velikonočního mazance
Nejdříve smícháme sypké ingredience na velikonoční mazanec. Do mísy tedy postupně přidáme mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, muškátový oříšek a citrónovou kůru a vše důkladně promícháme. Mléko ohřejeme, ale pozor nesmí být horké. Částí mléka přelijeme droždí rozdrobené v hrnku, kam přidáme ještě lžičku cukru. Hrnek přikryjeme a necháme na teplém, ale nikoli horkém místě. Asi po deseti minutách vzejde z droždí kvásek, neboli vznikne v hrnku jednolitá pěnovitá hmota. Ve zbytku ohřátého mléka rozmícháme žloutky. Máslo rozehřejeme, ale také musí být pouze vlažné, nikoli horké. Rozinky namočíme do horké vody nebo do rumu. Mandle nasekáme. Hotový kvásek vmícháme do sypké směsi na těsto na velikonoční mazanec. Následně vmícháme do této směsi ještě mléko se žloutky, poté rozehřátý tuk a nakonec rozinky.

Těsto dostatečně dlouho zpracováváme, minimálně 20 minut, nadzvedáváním a mícháním vařečkou do něj vháníme vzduch. Dostatečně vypracované těsto se nelepí, je na povrchu suché. Těsto na velikonoční mazanec necháme kynout na teplém místě, kde není horko ani průvan, přikryté utěrkou. Těsto vzkyne přibližně po 45 minutách, záleží na podmínkách. Dobře vzkynuté těsto poznáme tak, že po zmáčknutí jedním prstem se těsto vrátí do původní formy, nezůstane v něm důlek. Pozor ale, pokud důlek vznikne, zároveň je ale na těstu jakási krusta, jedná se o těsto již překynulé.

Vzkynuté těsto na velikonoční mazanec vyklopíme na vál pomoučený hladkou moukou. Jemným vyválením z něj uděláme mazanec, který umístíme na plech s pečícím papírem. Takto připravený velikonoční mazanec necháme dalších 20 minut kynout. Poté ručně rozšleháme vejce, kterým mazanec potřeme a nakonec mazanec posypeme nasekanými mandlemi a dáme ho péci.

Velikonoční mazanec pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů. Po deseti minutách teplotu snížíme na 150 stupňů a po dalších 25 minutách na 100 stupňů. Tento návod na pečení mazance je pro horkovzdušnou troubu, u jiných typů trouby je teploty nutné upravit, časy a postup pečení je ale dobré zachovat. Pečený mazanec bezpečně poznáme tak, že se do něj zapíchneme špejli a na té se neobjeví žádné kousky těsta. Po vychladnutí velikonoční mazanec posypeme moučkovým cukrem a teprve poté ho přesuneme na talíř.

Podívejte se také na naše další velikonoční recepty.

Přečtěte si také:
Velikonoce 2015

Velikonoční dekorace

Velikonoční beránek – recept

Velikonoční jidáše

Velikonoční přání – přání k velikonocům