Mocca cukroví nadchne nejen milovníky kávy. Láká totiž svou odlišností od ostatních druhů vánočního cukroví. Klasická sladká chuť vánočního cukroví se v mocca cukroví snoubí s hořkou chutí kávy a vytváří nezapomenutelný zážitek pro každého, kdo ochutná. Mocca cukroví se stane vaší vyhlášenou specialitou pro všechny vánoční návštěvy, večírky a besídky. Navíc mocca rozhodně patří mezi krásné vánoční cukroví. Tak vyzkoušejte náš domácí recept na mocca cukroví!
Mocca cukroví
Přísady
21 dkg hladké mouky
7 dkg cukru
14 dkg rostlinného tuku
2 žloutky
hrstku vlašských ořechů
2 kávové lžičky sypké kávy

Postup přípravy mocca cukroví
Tuk necháme změknout. Umeleme ořechy. Smícháme mouku, cukr, ořechy a kávu (jedná se skutečně o umletá kávová zrna). Směs dobře promícháme a přidáme k ní žloutky a rozměklý tuk. Vypracujeme těsto, které necháme odpočinout nejlépe 24 hodin v chladu, aby se rozležela chuť kávy. Z těsta následně vyvalujeme pláty silné asi 4 až 5 mm, ze kterých vykrajujeme formičkami tvary, proti lepení těsta použijeme trochu hladké mouky. Mocca cukroví se slepuje, s čímž je nutné již při volbě tvarů počítat, jednodušší je zvolit tvary jako jsou kolečka, oválky, srdíčka. Právě slepování mocca cukroví je také důvod, proč je potřeba vyvalovat těsto silnější, brání to totiž lámání cukrovinek a je lepší je dělat takto silnější, protože se pak tvary méně lámou. Mocca cukroví však nepotřebuje žádné vykrajované tvary jako cukroví linecké, protože krém nevytváří kontrast jako marmeláda. Mocca cukroví pečeme ve vyhřáté troubě při 170 stupních více jak deset minut dorůžova. Necháme změknout asi 10 až 14 dní. Mocca cukroví slepujeme pouze maximálně několik dní před konzumací a většinu času ho skladujeme v chladu, i když krém nějakou dobu při pokojové teplotě samozřejmě vydrží. Krémem čerstvě slepené tvary mocca cukroví necháme v chladu ztuhnout, a poté je ozdobíme kávovou polevou. Pokud by na vás už kávy bylo moc, můžete použít i polevu z hořké čokolády. Při zdobení popusťte uzdy fantazii a zkuste třeba spirálky, puntíky, blesky, nebo proužky!
Krém na slepování mocca cukroví
Přísady
10 dkg másla
10 dkg moučkového cukru
1 žloutek nebo 3 lžíce rumu
4 lžičky kávy 2 lžíce silné kávy – po kapkách-udělaný
Postup přípravy krému na mocca cukroví
Uděláme silnou lógrovou kávu ze 4 (i víc) lžiček sypané kávy a dvou lžic horké vody. Kávu necháme vychladnout. Máslo necháme změknout a utřeme ho s cukrem a žloutkem. Pokud nechceme do krému dávat syrové vejce, místo žloutku použijeme 3 lžíce rumu, které přidáváme do krému po troškách. Do krému na mocca cukroví nakonec po kapkách přidáme i kávu, a to i s částí lógru. Tento krém je poměrně sladký, pokud máme raději hořkou chuť kávy, ubereme cukr a přidáme více kávy a žádný žloutek nebo rum.
Krém necháme několik hodin ztuhnout v lednici a mocca cukroví s ním slepíme.
Kávová poleva na mocca cukroví
Přísady
6 lžiček kávy
15 – 20 dkg moučkového cukru
Postup přípravy kávové polevy na mocca cukroví
Uděláme silnou lógrovou kávu, kterou utřeme s cukrem, a to včetně lógru. Poleva by měla být hustá, ale tekoucí a lesklá. Za pár desítek minut po ozdobení mocca cukroví kávová poleva utuhne.