Sněhové pusinky, indiánky – vánoční cukroví z bílků

Při pečení vánočního cukroví nám pravidelně přebývají bílky, protože do tradiční recepty vánočního cukroví do těst dávají jen žloutky. Bílky je samozřejmě škoda vyhodit i proto, že se z nich snadno připravuje chutné vánoční cukroví z bílků. Nejtypičtějším vánočním cukrovím z bílků jsou sněhové pusinky, indiánky a laskonky. Máme proto pro vás recept na ty nejlepší sněhové pusinky a indiánky.

Sněhové pusinky
Sněhové pusinky

Sněhové pusinky

Přísady
Nejjednodušší cukroví z bílků se připravuje pouze z cukru a bílků.
1 bílek
Na 1 bílek 70 g cukru moučka
Příklad: Na 4 bílky přidáme 280 g cukru.

Postup přípravy sněhových pusinek

Bílky ušleháme do tuha. Do sněhu přidáváme po částech a za stálého šlehání cukr. Troubu necháme vyhřát na 120 stupňů. Na plech položíme pečící papír a na něj klademe pusinky. Sněhové pusinky tvoříme buď odkrajováním těsta lžičkou nebo pomocí pytlíku se zdobítkem (nebo přímo pytlíkem na zdobení). Pusinky tvořené pomocí pytlíku budou hezčí.  Sněhové pusinky v troubě tzv. sušíme jako například sušenky, celkově je tak pečeme asi 25 až 30 minut, nejprve 15 minut na 120 stupňů, poté 10 až 15 minut na 50 stupňů.

Hotové sněhové pusinky se dají zdobit čokoládou, a pokud byste chtěli mít pusinky barevné, můžete přidat barvivo do sněhu s cukrem.

Indiánky

Přísady
5 bílků
300 g cukru moučky
1 sáček piškotů

Postup přípravy indiánek

Bílky ušleháme do tuha. Postupně vmícháme cukr při stálém šlehání. Rozložíme si piškoty na plech a ušlehané bílky dáme do sáčku se zdobítkem. Na každý piškot naneseme trochu sněhu, snažíme se, aby tvar připomínal co nejvíce indiánka. Indiánky postříkáme čokoládovou polevou, nebo domácí čokoládou. Můžeme je do ní i namáčet, ale to musíme mít opravdu tuhý sníh.

Čokoládová poleva na indiánky
30 g kakaa
100 g másla
150 g cukru
200 ml mléka

Máslo utřeme s cukrem. Vmícháme kakao. Podle potřeby přidáme kakao. Necháme v chladu ztuhnout.

Čokoládová poleva z čokolády na vaření
200 g čokolády na vaření
5 – 10 lžic mléka

Jejednodušší čokoládová poleva spočívá pouze v rozehřátí čokolády na vaření ve vodní lázni. V případě potřeby přidáme trochu mléka a vmícháme ho do rozehřáté čokolády.

Přečtěte si také:
Vánoční cukroví – vanilkové rohlíčky, košíčky, pracny

Vánoční cukroví – linecké cukroví a ořechy

Vánoční dia cukroví – dia meruňkové kuličky, dia vanilkové rohlíčky

Vánoční medové perníčky

Kokosové cukroví ze strojku a kokosky, recepty