Máme pro vás další recepty na vánoční cukroví. Chcete si udělat to nejlepší linecké cukroví? Máte rádi jako vánoční cukroví ořechy? Tak dnes pro vás máme právě tyto dva recepty na domácí vánoční cukroví. Uvidíte, že s naším návodem zvládne linecké cukroví a ořechy (cukroví) opravdu každý. Podívejte se také na předchozí recept na vanilkové rohlíčky, košíčky.
Linecké cukroví
Přísady
19 dkg hladké mouky
12,5 dkg másla
6,5 dkg cukru
1 vanilkový cukr
1 žloutek
Postup přípravy lineckého cukroví
Máslo necháme změknout. Smícháme mouku, cukr a vanilkový cukr. Ve směsi uděláme důlek, do kterého přidáme žloutek a po částech rozměklé máslo. Vše zpracujeme v hladké linecké těsto a necháme aspoň hodinu odpočívat.
Těsto na linecké cukroví vyvalujeme na pláty široký asi 2 mm. Vál mírně pomoučíme hladkou moukou, aby se těsto nelepilo. Z plátu formičkami vykrajujeme jakékoli tvary. Dbáme, aby aspoň některé vyrojené tvary měly uprostřed vykrojený menší tvar, který bude následně vyplněn marmeládou. Pečeme spolu vždy zhruba stejně velké tvary, aby se pekly stejně dlouho a nemuseli jsme vyndávat jednotlivá linecká cukrátka zvlášť.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů několik minut do zezlátnutí okrajů.
Po vychladnutí slepujeme linecké cukroví marmeládou, nejlépe červenou a pikantní, například z červeného rybízu.

Ořechy
Přísady
20 dkg hladké mouky
20 dkg másla
10 dkg vlašských ořechů
8 dkg cukru krupice
2 lžíce kakaa – budou tmavší
Postup přípravy ořechů
Ořechy umeleme. Máslo necháme změknout. Všechny přísady smícháme. Kakao nemusíme přidávat, ale barví nám těsto více dohněda.
Vypracujeme těsto, které necháme aspoň hodinu odležet.
Těsto pak namačkáme do forem, a to tak, aby byly formičky téměř zarovnané. Pečeme na 180 stupňů určitě 10-15 minut. Hotové ořechy poznáme podle toho, že se jim začnou zbarvovat okraje. Ořechy vyklepáváme z formiček asi minutu po vytažení z trouby. Ořechy slepujeme náplní nejdříve několik dnů před konzumací, máslo by se mohlo jinak zkazit.
Pudinkový krém na ořechy
20 dkg másla
10 dkg cukru
rum dle chuti
1 vanilkový pudink
400 ml mléka
Z mléka pudinků a cukru uvaříme pudink. Jedná se o klasickou přípravu pudinku, akorát použijeme méně mléka a pudink bude hustší. Pudink necháme zchladnout. Vyšleháme máslo, do kterého postupně přidáváme pudink. Přidáme rum dle chuti. Krém necháme ztuhnout v chladu.
