Máme pro vás recepty na vánoční dia cukroví. Vánoční cukroví pro diabetiky nesmí obsahovat žádný klasický cukr (sacharózu), tedy ani cukr třtinový a vanilkový. Sladkou chuť je proto nutno vytvořit pomocí náhradních sladidel vhodných na pečení. Náhradní sladidla mají různou konzistenci a jsou také různě sladká (mají různou sladivost). V následujících receptech na vánoční dia cukroví většinou doporučujeme umělé sladidlo sorbit, které se konzistencí a sladivostí hodně podobá cukru, ale chemicky to cukr není, a proto ho diabetici mohou jíst téměř bez obav. Použít se na dia vánoční cukroví mohou i tekutá sladidla (např. kandisin obsahující sacharin, ), tato sladidla bývají také zcela bez cukrů, ale jsou mnohem sladivější než cukr a do pečiva ho tak stačí jen několik kapek. Péci dia cukroví můžeme i s fruktózou, tedy ovocným cukrem, který je ale výrazně méně sladivější než klasický cukr (sacharóza) a je to stále jednoduchý cukr, s čímž je nutné počítat.
Vanilkový cukr je v diabetickém cukroví možné nahradit vanilkovým luskem, nebo vanilkovou esencí (stačí několik kapek).
Co se týče množství a typu tuku v dia cukroví ten je pro diabetiky důležitý vzhledem k nutnosti hlídání glykemického indexu, což je vázané na individuální zdravotní stav.

Dia meruňkové kuličky
Přísady
15 dkg polohrubé mouky
5 dkg mandlí
4 dkg sorbitu nebo 5 dkg ovocného cukru (fruktóza)
10 dkg másla nebo margarínu
1 lžička slunečnicového oleje
1 vanilkový lusk
4 kapky vanilkového aroma
sladidlo na obalení (není nutné, marmeláda cukroví dosladí)
1 sklenička dia meruňkové marmelády
Postup přípravy meruňkových dia kuliček
Mandle umeleme. Máslo nebo tuk necháme změknout. Vanilkový lusk otevřeme nožem a vyškrábeme z něj dřeň. Dřeň z vanilkového lusku smícháme s moukou a mandlemi. Přidáme tuk, sorbit a olej, oleje můžeme dát i jiné než předepsané množství třeba menší.
Těsto necháme aspoň na půl hodiny odležet v chladu.
Z těsta si vždy uloupneme kousek a uděláme z něj kuličku. Kuličku děláme větší tak 2,5 cm v průměru. Do každé kuličky vytlačíme důlek například druhou stranou vařečky. Kuličky pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů 10-15 minut dorůžova. Horké kuličky můžeme obalit ve sladidle.
Po vychladnutí kuličky naplníme marmeládou. Snadněji se nám bude pracovat s marmeládou tekutější. Té dosáhneme rozehřátím ve vodní lázni a rozmícháním. Marmeládu v meruňkových kuličkách necháme ztuhnout.
Dia meruňkové kuličky jsou ihned po upečení vláčné!
Tato dávka vystačí jen asi 30 dia kuliček. Doporučujeme proto udělat meruňkové dia kuličky ze dvou dávek.
Dia vanilkové rohlíčky
Přísady
17,5 dkg hladké mouky
6,5 dkg sorbitu
6 dkg másla
1 vejce
1 žloutek
několik kapek vanilkové esence
¼ prášku do pečiva

Postup přípravy dia vanilkových rohlíčků
Necháme rozměknout máslo. Mouku, sorbit a prášek do pečiva smícháme. Přidáme vejce, žloutek, máslo a vanilkovou esenci. Těsto na dia vanilkové rohlíčky necháme minimálně hodinu uležet.
Z malých kousků těsta na vanilkové dia rohlíčky děláme kuličky, které vyvalujeme do rohlíčku.
Dia vanilkové rohlíčky pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů několik minut dorůžova.
Přečtěte si také:
Vánoční dia cukroví – dia linecké cukroví, dia pracny
Vánoční dia cukroví – dia kokosové rohlíčky, dia ořechová srdíčka