Spojení čokolády a dortu je prostě úžasné, a proto většina z nás po čokoládovém dortu touží. Ovšem problém může být, jak takový vysněný čokoládový dort udělat. Receptů na čokoládový dort je spousta, ale většina z nich je příliš složitých nebo ošizených. Například rada použít na slepení částí čokoládového dortu marmeládu místo pořádné čokoládové náplně zhorší chuť čokoládového dortu hned o několik stupňů. Dále je vhodné používat při výrobě čokoládového dortu hořkou čokoládu s co největším obsahem kakaa.
Podívejte se na náš recept na pravý čokoládový dort, který zvládne upéct opravdu každý. Do komentářů nám můžete napsat, jak se vám domácí čokoládový dort podle našeho receptu povedl.

Recept na nejlepší čokoládový dort
Přísady na korpus pro čokoládový dort
200 g hořké čokolády
250 g másla
60 g kakaa
180 g hladké mouky
250 g jemného krupicového cukru
3 vejce
100 ml tučného mléka
2 lžičky vanilkového extraktu
8 g tedy 3/4 prášku do pečiva
Přísady na krém pro čokoládový dort
280 g hořké čokolády
250 ml smetany na šlehání
Přísady na čokoládové hoblinky
1 tabulka hořké čokolády
pečící papír
Postup přípravy korpusu čokoládového dortu
Smícháme všechny sypké příměsi, tedy mouku, cukr, prášek do pečiva a kakao. Máslo necháme změknout. Vejce a mléko necháme chvíli v místnosti, aby získaly pokojovou teplotu.
Čokoládu nakrájíme na kousky a rozehřejeme. Čokoládu rozehříváme vždy jen ve vodní lázni, tedy v hrnku, který postavíme do hrnce s vodou. Zahříváme hrnec a rozehřívání čokolády nebo třeba másla ve vodní lázni je mnohem šetrnější a nedojde například k jeho spálení. Rozehřátou čokoládu na čokoládový dort necháme trochu zchladnout.
Změklé máslo utřeme s cukrem (tento postup se používá například při přípravě bábovky, prostě se jemně míchá máslo s cukrem).
Do másla utřeného s cukrem přidáme vanilkový extrakt a postupně zašleháme vejce a mléko. Nakonec zašleháme stále ještě rozpuštěnou, ale zchladlou čokoládu. Pokud nám čokoláda zatím ztuhla, znovu ji rozpustíme. Šleháme pouze na menší otáčky a jen nezbytně dlouhou dobu. Úplně na závěr přidáme do těsta na čokoládový dort sypkou směs připravenou na začátku a vše důkladně, ale opatrně promícháme. Těsto by mělo být husté, ale ne tuhé, tedy mělo by být trochu tekuté. Pokud je těsto na čokoládový dort příliš tuhé, přidáme do něj mléko.
Formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Těsto na čokoládový dort vlijeme do formy a pečeme asi hodinu. Čokoládový dort může po vyndání malinko spadnout, protože není z klasického piškotového těsta. Přesto ho nevyndávejte do zimy (například k otevřenému oknu) a hýbejte s ním jen velmi opatrně.
Postup přípravy krému na čokoládový dort
Čokoládu nakrájíme nebo nalámeme. Smetanu zahřejeme, přidáme do ní čokoládu a mícháme krém do rozpuštění čokolády. Krém pak dáme do lednice, aby trochu ztuhnul (přibližně 30 minut).
Po vychladnutí dort překrojíme na půl a namažeme ho krémem. Po přiklopení pak namažeme krémem celý dort. Pozor, nejedná se o klasickou čokoládovou polevu, takže se nesnažíme o hladký vzhled, naopak rozetřeme trochu nerovnoměrně, abychom vytvořili moderní podobu dortu. Dort necháme ztuhnout v chladu.
Postup přípravy čokoládových hoblinek
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Na plech položíme pečící papír. Čokoládu rozetřeme na tento pečící papír ve vrstvě vysoké asi 3-4 mm, necháme však okraje bez čokolády (asi 3 cm). Čokoládu překryjeme dalším listem pečícího papíru. Pečící papír uhladíme od středu k okrajům. Následně papíry srolujeme do trubičky a necháme několik hodin ztuhnout. Nakonec papíry sloupneme (roz-rolujeme) a čokoláda se nám v místě rolování naláme na hobliny.
Nakonec čokoládovými hoblinami dort posypeme. Ať vám chutná!