Rybí polévka je tradiční pokrm štědrovečerní hostiny podobně jako bramborový salát, houbový kuba, nebo vánočka. Rybí polévka se tradičně dělá z kapra, ale může být i z jiné sladkovodní ryby. Rybí polévka z kapra má své kouzlo a recept na tuto polévku je přitom jednoduchý.
Recept na rybí polévku z kapra
Přísady na rybí polévku
2 kapří hlavy
Kapří vnitřnosti (zhruba ze dvou kaprů)
Kapří kostry, ocasy, čisté maso
2 mrkve
1/2 velkého celeru
2 petržele
2 cibule
½ máslo
100 g hladké mouky
3 ks nového koření
1 bobkový list
3 ks černého pepře
sůl
několik kapek citrónové šťávy
špetka muškátového květu
3 housky
Postup přípravy rybí polévky
Rybí hlavy, kostry, vnitřnosti, ocasy, popřípadě maso vložíme 2 litrů studené vody, osolíme a přidáme koření kromě muškátového oříšku, přivedeme k varu. Zeleninu zatím nakrájíme na kousky a vložíme do vařící polévky. Rybí polévku vaříme na mírném ohni asi půl hodiny. Poté vyndáme hlavy, kostry a ocasy a obereme z nich maso. Vývar přecedíme, takže ho zbavíme jak koření, tak zeleniny. Máslo rozehřejeme v hrnci a přidáme na něj mouku, kterou mícháme, vznikne nám tak světlá jíška.
Jíšku zalijeme přecezeným vývarem a promícháme. Opět vaříme na mírném ohni. Do vývaru vložíme obrané maso, jikry a mlíčí a přidáme dvě špetky muškátového oříšku. Podle chuti můžeme také dosolit nebo okyselit citrónovou šťávou. Vaříme 10 až 15 minut.
Housky nakrájíme na kostičky a opražíme na sucho na pánvi. Posypeme s nimi hotovou rybí polévku nalitou na talířích.
Dobrou chuť!