Vánočka jako od babičky, recept na pravou domácí vánočku

Nikdy jste nepekli domácí vánočku a bojíte se? Pekli jste jí několikrát a nepovedla se? Povedla se vám, ale chcete se inspirovat? Přečtete si náš recept na tu nejlepší domácí vánočku, která se vám povede a bude chutnat božsky jako od babičky!

Recept na domácí vánočku

Přísady na domácí vánočku:
sypké příměsi
1 kg polohrubé mouky
250 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 lžička citrónové kůry
kůra ze ¾ jednoho muškátového oříšku
½ rovné lžičky soli

Domácí vánočka
Domácí vánočka

příměsi do sypké směsi pro domácí vánočku
60 g droždí
300 ml mléka
4 žloutky
200 g tuku (máslo, nebo ztužený rostlinný tuk)

příměsi po vzkynutí, před pečením, po pečení pro domácí vánočku
150 g rozinek
100 g mandlí na posypání
1 vejce na pomazání
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy domácí vánočky

Ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné. Rozdrobíme droždí do hrnku, přelijeme ho půl hrnkem vlažného mléka a přidáme lžičku cukru. Hrnek přikryjeme a necháme droždí asi 10 až 15 minut vzejít. Hotový kvásek nejen na vánočku poznáme podle toho, že v hrnku bude jakási konzistentní hmota, pěnovitého charakteru, která zabere skoro celý hrnek. Mezitím co vzchází kvásek, vsypeme mouku, cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru, muškátový oříšek a sůl do mísy a řádně promícháme. Muškátový oříšek strouháme těsně před pečením, aby si udržel aroma. Žloutky na vánočku rozkvedláme ve zbytku vlažného mléka. Zvlášť také rozpustíme tuk, aby byl opět pouze vlažný, ne horký. Do mísy se sypkými přísadami na vánočku postupně přidáme hotový kvásek, mléko se žloutky a tuk. Vše zamícháme a vypracováváme těsto na vánočku. Postupujeme jako u všech kynutých těst na koláč tedy, že vařečkou nadzvedáváme těsto v míse a vháníme do něj tak vzduch.
Těsto na vánočku je nutné vypracovávat dostatečně dlouho, aspoň 20 minut. Těsto připravené na kynutí poznáme tak, že se nelepí, je to kompaktní hladká koule těsta.

První kynutí domácí vánočky

Po vypracování tedy těsto na vánočku necháme v míse, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Místo ale nesmí být horké, vhodné je například vložit ho pod ústřední topení.
Těsto na vánočku je vzkynuté po půl hodině až hodině, opět se doba může lišit podle tepla, droždí, či vypracování. Je potřeba zkontrolovat vykynutí zmáčknutím těsta jedním prstem asi 3 cm do hloubky. Pokud se těsto okamžitě vrátí do původní podoby, je dobře nakynuté. Pokud se nevrátí a důlek v těstě zůstane, je nutné v kynutí pokračovat. Pokud se na těstě na vaší vánočku naopak tvoří krusta, je už překynuté, stále ho můžete použít, ale příště dobu kynutí zkraťte.

Upletení vánočky

Vzkynuté těsto na vánočku dáme na vál, přidáme do něj rozinky a ho rozdělíme na 9 částí, které jsou přibližně stejně velké. Pozor vzkynuté těsto je náchylné a je nutné s ním manipulovat jemně. Z 9 částí upleteme vánočku. Podívejte se na návod jak uplést vánočku.

Druhé kynutí domácí vánočky

Upletenou vánočku necháme přikrytou ne plechu ještě půl hodiny kynout.
Poté ji těsně před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.

Pečení domácí vánočky

Připravenou vánočku vložíme do vyhřáté trouby na 200 stupňů. Po deseti minutách teplotu snížíme na 150 stupňů a po dalších 25 minutách na 100 stupňů. Tento návod na pečení vánočky se týká horkovzdušné trouby, u jiných typů trouby je teploty nutné trochu upravit, časy a rámec teplot je ale dobré zachovat.
Zda je po hodině pečení vánočka pečená, zkusíme špejlí. Špejlí probodneme vánočku až na plech a vytáhneme ji. Pokud na špejli nejsou zbytky těsta, je vánočka hotová.
Vánočku necháváme chladnout v teple a v klidu, tedy nehýbeme s ní kromě vyndání z trouby. Až naše pravá vánočka trochu zchladne, posypeme jí cukrem.

Důležitá poznámka!
Po celou dobu pečení vánočky dbáme na teplo. Všechny ingredience musí být vlažné, těsto musí být neustále v teple. A hotová vánočka až do vychladnutí musí být v teple též. Vánočka je obzvlášť náchylná na průvan. Ale pozor teplo neznamená horko!

Z uvedeného množství těsta se upeče jedna velká vánočka na celý plech.

Vánočka patří mezi tradiční vánoční dekoraci štědrovečerního stolu, stejně jako vánoční cukroví, či vánoční výzdoba.

Přečtěte si také:
Jak uplést vánočku

1 komentář u „Vánočka jako od babičky, recept na pravou domácí vánočku

  1. Tak tohle je přesně vánočka jako od mé maminky dnes ji peču opět hned se po ní jen zapráší prostě vzpomínka na mládí je prostě k sežrání jak by řekl básník.

Komentáře nejsou povoleny.