Chřest – recepty s chřestem

Máme pro vás některé netradiční, ale velmi chutné a jednoduché recepty na přípravu chřestu. Chřest je zdravou jarní potravinou, která vám pomůže s jarním detoxem a dodá vám vitamíny. Chřest jsou vlastně výhonky rostlin z rodu Asparagus, tedy chřestů. Chřest je velmi populární po celém světě a u nás je také konzumován stovky let. Rozeznáváme zelený [...]

Rebarborový koláč

Rebarborový koláč je pravou jarní pochoutkou. Rebarbora, ze které se dělá, se totiž může používat pouze na jaře, protože zhruba od poloviny června obsahuje tato rostlina příliš mnoho kyselin. Jestli máte z rebarbory strach, že je přeci kyselá, tak se nebojte, kyselost se snadno neutralizuje pomocí krupicové kaše. A rebarbora je samozřejmě zdravá! Rebarborový koláč [...]

Zdravé vánoční cukroví – recepty

Na Vánoce většina z nás upeče a sní obrovské množství cukroví a dalších dobrot, které ale bohužel ve velkém množství nejsou zdravé. Proto je dobré připravit si i zdravé varianty oblíbených laskomin. Zdravé vánoční cukroví se peče z jiné mouky než bílé pšeničné, dá se použít mouka celozrnná, špaldová, pohanková, žitná, nebo se dá mouka [...]

Celer kořenový, celer řapíkatý, který si vybrat?

Celer, celým jménem miřík celer, patří do čeledi miříkovitých a je blízce příbuzný mrkvi nebo petrželi. Název celer pochází pravděpodobně z řeckého slova selinon a odkazuje na dávné použití celeru ve starém Egyptě a následně starém Řecku a Římě. Konzumují se celerové listy, řapíky těchto listů, semena i bulvy, tedy kořeny. Řapíky listů se již od [...]