Chřest – recepty s chřestem

Máme pro vás některé netradiční, ale velmi chutné a jednoduché recepty na přípravu chřestu. Chřest je zdravou jarní potravinou, která vám pomůže s jarním detoxem a dodá vám vitamíny. Chřest jsou vlastně výhonky rostlin z rodu Asparagus, tedy chřestů. Chřest je velmi populární po celém světě a u nás je také konzumován stovky let.

Rozeznáváme zelený chřest a bílý chřest, oba vznikajícím přihrnutím zeminy na rostlinu, ale pro vznik bílého chřestu je nutné rostlinu ještě přikrýt něčím, co nepropouští světlo, třeba lavorem.

Naše recepty s chřestem počítají se zeleným chřestem, ale můžete na ně samozřejmě použít i chřest bílý. Chřest se výtečně hodí také jako příloha k masu, či zelenině. Vynikající je také chřestový salát.

Chřest
Chřest může sloužit jako hlavní jídlo, příloha nebo salát

Čerstvá polévka z chřestu

Přísady
500 g chřestu
6 mladých cibulí
600 ml vody
250 ml smetany
20 g hladké mouky
50 g másla
1 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce petržele
Sůl
Pepř

Postup přípravy
Odřízneme dřevnaté konce chřestu. Dále odkrojíme špičky výhonků dlouhé asi 4 centimetry a zbytek nakrájíme na kolečka.

Nakrájíme cibule na plátky a osmahneme ji na části másla do zesklovatění. K cibuli přidáme kolečka chřestu a smažíme asi minutu.

Přidáme mouku a smažíme další minutu. Poté přilijeme vodu a přidáme citrónovou štávu, sůl a pepř. Polévku vaříme asi 20 minut na mírném plameni.

Špičky chřestu smažíme na másle asi 4 minuty do změknutí.

Do polévky přidáme smetanu a špičky chřestu. Nasekáme pažitku a polévku s ní nakonec ozdobíme.

Pepřený chřest s česnekem

Přísady
1 kg chřestu
8 stroužků česneku
½ hrnku olivového oleje
Mořská sůl
Pepř
2 lžíce petržele

Postup přípravy
Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Nakrájíme na drobné kousky petržel a česnek. V hrnci si na oleji petržel i česnek osmahneme. Smažíme ne příliš prudce a krátce asi tři minuty. Na plech položíme chřest, který jemně posypeme solí a pepřem. Poté ho pokapeme olejem s česnekem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme chřest několik minut (asi 8) tak, aby neztratil svou barvu a byl pouze mírně pečený.

Přečtěte si také:
Chřest

Česnek medvědí – recepty