Česnek medvědí je zdravou jarní bylinou (přečtete si více o česneku medvědím), kterou si můžete natrhat v přírodě nebo koupit na trhu. Zde vám přinášíme několik receptů ze syrového medvědího česneku, který si uchovává více zdravých složek než tepelně upravovaný. Česnek medvědí můžete použít pro přípravu pesta, salátu i pomazánky. Česnek medvědí se také hodí jako zdravější a chuťově jemnější přísada do klasické česnekové pomazánky. Podívejte se na naše recepty z medvědího česneku.
Pesto z medvědího česneku
Přísady
Svazek listů medvědího česneku
Lžičku soli
3 lžíce olivového oleje
Postup přípravy pesta z medvědího česneku
Pesto z medvědího česneku připravujeme jako jiná pesta. Listy medvědího česneku nakrájíme nadrobno nebo rozmixujeme. Přidáme olej a sůl, zamícháme nebo rozmixujeme. Dáme do čisté a suché skleničky, kterou dobře uzavřeme.
Medvědí česnek salát
Přísady
Svazek listů medvědího česneku
4 listy hlávkového salátu
4 rajčata
15 dkg sýra (např. balkánský sýr, ale může být i méně výrazný sýr)
Olivový olej, sůl
Postup přípravy salátu z medvědího česneku
Medvědí česnek, salát a rajčata omyjeme. Salát natrháme, medvědí česnek a rajčata nakrájíme nadrobno. Sýr nakrájíme a vše zamícháme. Nakonec zalijeme olivovým olejem se solí.
Pomazánka z medvědího česneku
Přísady
Svazek listů medvědího česneku
Kelímek tvarohu (250 g)
2 lžíce másla nebo rostlinného tuku typu Rama
Olivový olej
Sůl
Koření směs bylin (např. provensálských)
Postup přípravy pomazánky z medvědího česneku
Do tvarohu přidáme máslo a lžičku oleje, poté rozmícháme. Nakrájíme listy medvědího česneku a spolu se solí a trochou koření z bylinek vmícháme do tvarohu s máslem. Pomazánku jíme s čerstvým pečivem.