Na Vánoce většina z nás upeče a sní obrovské množství cukroví a dalších dobrot, které ale bohužel ve velkém množství nejsou zdravé. Proto je dobré připravit si i zdravé varianty oblíbených laskomin. Zdravé vánoční cukroví se peče z jiné mouky než bílé pšeničné, dá se použít mouka celozrnná, špaldová, pohanková, žitná, nebo se dá mouka nahradit částečně vločkami. Místo cukru se vánoční cukroví sladí medem, sladěnkou, sušenou a drcenou stévií nebo fruktózou. Všechna tato přírodní sladidla jsou však jinak sladivější než cukr, takže se jich musí použít jiné množství v poměru k množství mouky, než by se použilo cukru. Použít ale můžeme i cukr třtinový. Kakao se pak dá nahradit karobem.
Všechny uvedené recepty jsou nejen zdravé, ale i veganské. Díky našim receptům můžete potěšit i zájemce o veganské cukroví, tedy cukroví bez živočišných látek.
Košíčky – zdravé vánoční cukroví
Přísady
25 dkg špaldové mouky
10 dkg pšeničné sladěnky
15 dkg vlašských oříšků
15 dkg rostlinného ztuženého tuku
špetka soli
voda
olej na vymazání formiček
Postup přípravy
Změklý tuk vmícháme do sladěnky. Ořechy umeleme. Smícháme je s moukou a se solí. Sypkou směs propracujeme s tukem a se sladěnkou. Pokud těsto není soudržné a drobí se, přidáme dle potřeby vodu. Formičky na košíčky pro jistotu vymažeme olejem. Vždy kousek těsta vmáčkneme do formy tak, že na dně je těsto nejsilnější, zároveň ho vmáčkneme do všech záhybů. Košíčky pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů více jak deset minut. S vyklopením počkáme asi 2 minuty po vyndání z trouby. Po vychladnutí košíčky můžeme plnit náplní. Nakonec je postříkáme karobovou polevou.
Náplň do košíčků
10 dkg rozinek
10 dkg vlašských oříšků
2 lžíce marmelády
špetka soli
voda/rum
Rozinky, oříšky a marmeládu rozmixujeme s trochou vody. Pokud chceme, můžeme část vody nahradit rumem.
Karobová poleva na košíčky
10 dkg karobu
10 dkg rostlinného tuku
¼ lžičky stévie nebo 5 dkg fruktózy
2 lžíce škrobu
Vše ohříváme za stálého míchání ve vodní lázni. Pokud je poleva moc hutná, přidáme trochu vody nebo rostlinného mléka. Tato poleva je hořká, po ochutnání je možné ji dosladit.
Linecké cukroví – zdravé vánoční cukroví
Přísady
25 dkg špaldové mouky
12,5 dkg rostlinného tuku
½ lžičky citrónové kůry
špetka vanilky
trochu méně jak ¼ lžičky stévie
4 lžíce medu
marmeládu
Postup přípravy
Mouku, vanilku, citrónovou kůru a stévii smícháme, přidáme med a rozměklý tuk. Vypracujeme těsto na linecké cukroví a necháme uležet v lednici. Vyvalujeme pláty silné asi 2 mm, z nichž vykrajujeme formičkami cukroví. V některých tvarech můžeme vykrájet menší tvary, kterými bude viditelná marmeláda. Linecké cukroví pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů několik minut. Po vychladnutí slepujeme linecké cukroví marmeládou.