Kořeněné vánoční cukroví – anýzky a kořeněné věnečky

Vánoce nevnímáme jen očima, ale také čichem a chutí. Vánoční cukroví s kořením zaujme všechny vše smysly. Sušenky anýzky přinesou na vánoční stůl nepříliš používanou chuť anýzu, který navíc pomáhá s trávením. Kořeněné věnečky se zase rozplynou na jazyku a zanechají chuť podobnou perníkům. Návštěvy budou z tohoto vánočního cukroví určitě nadšeny!

Podívejte se na naše recepty na anýzky a kořeněné věnečky.

Anýzky

Přísady
25 dkg hladké mouky
25 dkg cukru
2 vanilkové cukry
2 vejce
špetka soli
špetka jedlé sody
2-3 lžíce anýzových semínek

Tradiční vánoční sušenky s vytlačovanými motivy - anýzky
Tradiční vánoční sušenky s vytlačovanými motivy – anýzky

Postup přípravy anýzek
Do misky dáme vejce, cukr, vanilkový cukr a sůl, vše třeme několik minut do husté konzistence. Smícháme mouku a jedlou sodu a směs přidáme do utřeného krému.
Opatrně vypracujeme těsto na anýzky a necháme ho aspoň několik hodin v chladu.
Těsto rozválíme na pláty silné 5 mm. Celý plát vždy položíme na nasypaná anýzová semínka a mírně na něj zatlačíme. Semínka sypeme vždy středně hustě, aby anýzky nebyly až moc anýzové. Formičkami vytlačíme nebo vykrájíme z plátů těsta motivy (anýzová semínka jsou při tom na spodní straně).
Anýzky sušíme na plechu po celou noc při pokojové teplotě. Anýzky pečeme v předehřáté troubě na 150 stupňů asi 35 minut. Anýzky jsou vlastně sušenky, pečení tedy probíhá pomalu jako tzv. sušení. Anýzky necháme rozležet 10 dní.

Kořeněné věnečky

Přísady
15 dkg hladké mouky
15 dkg másla
7 dkg moučkového cukru
1 žloutek
7 dkg mandlí
½ lžičky mletého nebo utlučeného zázvoru
½ lžičky mletého nebo utlučeného kardamonu
½ lžičky mleté skořice
1 lžička citrónové kůry
3 lžíce moučkového cukru na obalení

Anýz - nezbytné koření na vánoční an ýzky
Anýz – nezbytné koření na vánoční an ýzky

Postup přípravy kořeněných věnečků
Mandle umeleme. Mouku, cukr, mandle a všechno koření smícháme. Do směsi přidáme máslo a žloutek. Vypracujeme těsto na kořeněné věnečky, které necháme aspoň několik hodin uležet v lednici.
Z těsta děláme válečky silné asi 1 cm a dlouhé 10 cm. Konce válečku spojíme, takže nám vznikne kroužek, tedy kořeněný věneček. Kořeněné věnečky pečeme v troubě na 180 stupňů 10 až 15 minut. Ještě horké kořeněné věnečky obalujeme v moučkovém cukru.

Přečtěte si také:
Vánoční cukroví – vanilkové rohlíčky, košíčky, pracny

Vánoční medové perníčky

Recept na domácí vánočku – domácí vánočka jak od babičky

Mocca cukroví, cukroví s kávou, které nadchne

Nové vánoční cukroví – čokoládové trubičky a mrkvové cukroví