Recepty na krásné, kořeněné a voňavé vánoční cukroví

Každý zná a peče tradiční druhy vánočního cukroví. K Vánocům ale patří také vůně, například vůně různého koření jako jsou skořice, zázvor, kardamon nebo anýz. Nové druhy vánočního cukroví, ve kterých je více koření, vás proto dostanou. Skořicové hvězdičky (německy Zimtsterne) je oblíbené vánoční cukroví v Německu. Kromě skořicové vůně vás skořicové hvězdičky zaujmou také bílou polevou připomínající sníh. Zázvorky jsou pak zajímavým a krásně vypadajícím cukroví s kandovaným zázvorem.

Podívejte se na naše recepty právě na zázvorky a skořicové hvězdičky!

Skořicové hvězdičky (Zimtsterne)
Skořicové hvězdičky (Zimtsterne)

Zázvorky – vánoční cukroví

Přísady
20 dkg hladké mouky
10 dkg moučkového cukru
15 dkg másla
20 dkg mandlí
1 vejce
1 žloutek
2 lžíce pomerančové kůry
1 lžíce citrónové šťávy
15 dkg kandovaného zázvoru

Postup přípravy zázvorek
Umeleme mandle. Těsto na zázvorky je jemné, a proto postupujeme trochu jinak než u běžných těst na vánoční cukroví. Smícháme mouku, cukr, mandle, pomerančovou kůru, načež do této sypké směsi přikapeme a zamícháme i citrónovou šťávu. Máslo a žloutek ušleháme do pěny. Do ušlehané hmoty opatrně přimícháme sypkou směs. Vznikne nám těsto, ze kterého připravíme válečky o průměru asi 3 cm. Válečky zabalíme každý zvlášť do alobalu a necháme aspoň tři hodiny v lednici. Kandovaný zázvor nasekáme najemno.
Válečky nakrájíme na plátky silné asi 4 mm. Rozmícháme žloutek a zázvorky jím potřeme. Zázvorky posypeme nasekaným zázvorem, který mírně vtlačíme do těsta.
Zázvorky pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 10 minut dorůžova.

Skořicové hvězdičky (Zimtsterne)

Přísady
3 bílky
10 dkg strouhaných opražených lískových oříšků
špetka soli
½ lžičky citrónové šťávy
12,5 dkg moučkového cukru
10 dkg mandlí
1 vanilkový cukr
2 lžičky skořice

Postup přípravy skořicových hvězdiček
Ořechy a mandle nastrouháme nebo umeleme. Bílky a špetku soli šleháme do pevného sněhu. Do sněhu postupně zamícháme cukr, vanilkový cukr a citrónovou šťávu. Od hmoty odendáme tři lžíce a necháme je zatím v lednici. Zbylou hmotu smícháme s mandlemi, ořechy a skořicí. Těsto na skořicové hvězdy necháme uležet v lednici několik hodin.
Z těsta vyvalujeme pláty silné asi 8 mm a vykrajujeme z nich skořicové hvězdy. Sníh s cukrem vyndáme z lednice a hvězdičky na plechu s ním potřeme. Vrstva této polevy má být tak silná, aby těsto zcela zakrývala. Skořicové hvězdičky pečeme pomalu ve vyhřáté troubě na 130 stupňů (asi 30 minut). Poleva by měla zůstat bílá.
Vánoční cukroví skořicové hvězdy je měkké během tří dnů od upečení.

Přečtěte si také:
Vánoční cukroví – vanilkové rohlíčky, košíčky, pracny

Vánoční medové perníčky

Recept na domácí vánočku – domácí vánočka jak od babičky

Mocca cukroví, cukroví s kávou, které nadchne

Nové vánoční cukroví – čokoládové trubičky a mrkvové cukroví