Rebarborový koláč

Rebarborový koláč je pravou jarní pochoutkou. Rebarbora, ze které se dělá, se totiž může používat pouze na jaře, protože zhruba od poloviny června obsahuje tato rostlina příliš mnoho kyselin. Jestli máte z rebarbory strach, že je přeci kyselá, tak se nebojte, kyselost se snadno neutralizuje pomocí krupicové kaše. A rebarbora je samozřejmě zdravá!

Rebarborový koláč mají ve velké oblibě i děti. Kyselou chuť rebarbory plně vyrovná rebarborový koláč s drobenkou nebo rebarborový koláč s tvarohem. Rebarborový koláč je také velmi křehký a proto se díky své chuti hodí i pro různé slavnostní příležitosti.

Stonky rebarbory pro rebarborový koláč
Stonky rebarbory pro rebarborový koláč

Recept na rebarborový koláč

Přísady rebarborového koláče

Těsto
220 g polohrubé mouky
70 g cukru
80 g tuku
1 vejce
½ prášku do pečiva
2 lžíce mléka

Náplň
Hustá krupicová kaše: 350 ml mléka, 3 lžíce krupice, 3 lžíce cukru
Rebarbora: 300 g rebarbory, 150 g cukru
Drobenka: 100 g hrubé mouky, 100 g cukru, 70 g másla

Postup přípravy rebarborového koláče
Nejprve si připravíme rebarboru a drobenku. Stonky rebarbory oloupeme a nakrájíme. Prosypeme cukrem. Na drobenku utřeme rozměklé máslo s cukrem a poté rozmělníme s moukou. Poté uděláme těsto, smícháme cukr, mouku a prášek do pečiva. Do této sypké směsi vmícháme vejce a změklý tuk. Pokud je těsto příliš tuhé, přidáme mléko.

Uvaříme krupicovou kaši. Až se začne vařit mléko, přidáme do něj krupici. Směs mícháme a ještě slabě povaříme. Do kaše zamícháme cukr, vypneme ji a necháme malinko zchladnout, nesmíme ji ale nechat zcela zchladnout a ztuhnout!

Na těsto rozprostřené na plechu položíme rebarboru a rychle zalijeme kaší. Navrch posypeme koláč drobenkou. Rebarborový koláč pečeme asi 40 minut na 160 stupňů.

Přečtěte si také:
Nejlepší tvarohová bábovka – máme recept!