Celer kořenový, celer řapíkatý, který si vybrat?

Celer, celým jménem miřík celer, patří do čeledi miříkovitých a je blízce příbuzný mrkvi nebo petrželi. Název celer pochází pravděpodobně z řeckého slova selinon a odkazuje na dávné použití celeru ve starém Egyptě a následně starém Řecku a Římě.
Konzumují se celerové listy, řapíky těchto listů, semena i bulvy, tedy kořeny. Řapíky listů se již od starých dob, stejně jako u chřestu, překrývají hlínou, aby zbělely a zůstaly křehké.

řapíkatý celer
řapíky celeru (foto www.wikimedia.org)

Celer obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Celerové listy obsahují hodně vitamínu A, celerové bulvy naopak hodně vitamínu C. Celá rostlina pak obsahuje vitamín B1, B2, B3 a B6. Celer je však bohatý i na minerály, je v něm obsaženo velké množství sodíku a vápníku, najdete v něm ale i draslík, hořčík, fosfor a železo.

Konzumace celeru způsobuje snižování cholesterolu, pomáhá s pravidelným vylučováním moči i stolice díky podpoře činnosti ledvin a střev. Je tedy vhodný i při dietě, neboť díky němu sníte méně potravy a lépe ji strávíte. Působí proti zánětům. Celer je také považován za účinné afrodiziakum pro ženy i muže.

celer
bulva celeru

Celer se pěstuje v několika varietách, z nichž je u nás nejznámější celer kořenový, kterému se přeměňuje kořen ve velkou bulvu. Pokud se kořen oškrábe, začne hnědnout, proti tomuto hnědnutí pomáhá stejně jako u jablek kyselina, tedy při vaření kyselina citrónová nebo kyselina octová. V Americe a v západní Evropě jsou více pěstovány variety podobné divokému celeru bez zvětšujících se kořenů, ale za to s chutnějšími listy a řapíky. Jde o celer řapíkatý a celer listový, které se už objevují i u nás. Při přípravě se řapíky mohou, ale nemusí loupat. V teplých oblastech se stihnou vytvořit i semena celeru, jež obsahují vzácný olej využívaný v kosmetice a průmyslu. Semena bývají využívána i jako koření. Smícháním semen se solí vzniká celerová sůl, která má mnoho využití jako například populární koktejl Bloody Mary.

semena celeru
semena celeru (foto www.wikipedia.org)

Celer se jí syrový i tepelně upravený. Nejvíce látek si uchovává samozřejmě syrový, ale na rozdíl od jiných druhů zeleninu je poměrně odolný i vůči vysokým teplotám a neztrácí při tepelné úpravě tolik vitamíny.

Syrový celer se používá na výrobu šťáv, salátů a pomazánek, tepelně upravený potom do polévek, nebo k masu. Nezaměnitelné aroma celeru dodá tu pravou chuť mnoha jídlům, jak se můžete přesvědčit v článcích Recepty s celeremRecepty s řapíkatým celerem.

1 komentář u „Celer kořenový, celer řapíkatý, který si vybrat?

  1. Celer máme moc rádi. Chvíli mi trvalo, než jsem manžela přesvědčila, že to není to samé jako měl ve školní jídelně, ale od té doby nedá na celer dopustit. Nejradši má obalovaný celer jako řízky 🙂

Komentáře nejsou povoleny.