Recepty s celerem

Celerová pomazánka

pro 2 osoby
1 bulva celeru
3 stroužky česneku
1 mrkev
sůl
1 zakysaná smetana (majonéza, bílý jogurt)

Syrový celer oškrábeme a nastrouháme. Pokud nechceme, aby celer zhnědl, pokapeme ho ihned citrónem. Přidáme rozmačkaný česnek a nastrouhanou mrkev. Trochu osolíme a zamícháme spolu se zakysanou smetanou, která se dá podle chuti nahradit i majonézou nebo jogurtem.

celer
celer

Smažený celer

pro 2 osoby
2 bulvy celeru
sůl
ocet
olej
koření – pepř, oregano, tymián, rozmarýn
1 vejce
hladká mouka
strouhanka
brambory

Celer oškrábeme a nakrájíme na plátky široké asi 0,5 centimetru. Plátky můžeme ještě překrojit na polovinu, dle velikosti bulvy. Nakrájený celer vložíme jen asi na 4 minuty do vařící vody se solí a octem. Plátky necháme oschnout, posolíme a okořeníme. Jako koření můžeme použít pouze pepř nebo i směs bylin jako je oregano, tymián, rozmarýn.
Plátky následně obalíme v trojobalu, tedy v mouce, vajíčku a strouhance a osmažíme.
Nejlepší přílohou ke smaženému celeru jsou brambory, ať už vařené, pečené, rozmixované na bramborovou kaši nebo nakrájené v bramborovém salátu.

Pečené kuře s celerem

pro 2 osoby
1 kuře
hrubá sůl
mletý pepř
1 červená cibule
1 bulva celeru
2 lžičky červené papriky sladké
1 citrón
olej

Vymažeme plech olejem a předehřejeme troubu na 250 stupňů. Kuře omyjeme a osušíme. Suché kuře potřeme olejem a směs soli a pepře (1 lžička soli, 1 lžička pepře) nasypeme dovnitř e i zvenku. Provázkem svážeme překřížené nohy kuřete a dáme ho péct na 30 minut.
Zatím překrojíme celer a cibuli na půl, a pak nakrájíme na plátky. Zeleninu namočíme v troše oleje. Po dvaceti minutách kuře vytáhneme a obložíme ho zeleninou. Zeleninu posolíme, opepříme a vše poprášíme paprikou. Necháme péct dalších 30 minut na 200 stupňů.
Před servírování pokapeme vše citrónovou šťávou.

1 komentář u „Recepty s celerem

Komentáře nejsou povoleny.