Recepty s řapíkatým celerem

Salát z řapíkatého celeru

pro 2 osoby
4 řapíky celeru
4 jablka
2 mrkve
2 bílé jogurty nebo 2 zakysané smetany
1/2 citrónu
sůl
pepř
50 g vlašských ořechů

Řapíky celeru a jablka nakrájíme na malé kousky. Mrkev nastrouháme a vše smícháme spolu s jogurtem nebo zakysanou smetanou. Přidáme šťávu z půlky citrónu, trochu soli, trochu pepře a nasekané vlašské ořechy.

řapíkatý celer
řapíky celeru

Polévka z řapíkatého celeru

pro 2 osoby
1 cibule
2 mrkve
4-5 řapíků celeru
1 smetana (zakysaná)
sůl
olej
pepř
muškátový oříšek

Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli. Řapíky celeru a mrkev nakrájíme na malé kousky, veliké asi 1cm a přidáme k cibuli. Necháme chvilku osmahnout, pak zalijeme vodou. Polévku osolíme.  Až bude zelenina měkká, což bude přibližně trvat 12 minut vaření, polévku vypneme. Po zchladnutí vše rozmixujeme.
Do polévky přidáme smetanu, která může být sladká i zakysaná, a okořeníme ji muškátovým oříškem a pepřem. Dle chuti ještě osolíme. Polévku prohřejeme a podáváme.

Rizoto s řapíkatým celerem

pro 2 osoby
5 řapíku celeru
200 g slaniny
1 cibule
2 stroužky česneku
150 g sýru niva
150 ml suchého bílého vína
olej
500 g rýže

Nakrájíme celer a cibuli na drobno a osmažíme na oleji. Přidáme rozmačkaný česnek a rýží. Krátce smažíme, dokud rýže nezesklovatí. Pak zalijeme trochou vína, snížíme teplotu a necháme odpařit. Postupně přidáváme za stálého míchání další víno. Pokud rýže ještě není uvařená, přidáme trochu vody a necháme ji dovařit.
Na pánvi zatím osmažíme slaninu do křupava. Rýži s celerem a cibulí nandáme na talíře a posypeme osmaženou slaninou a nadrobenou nivou.