Dýně jsou příbuzné okurek a cuket (všechny totiž patří do čeledi tykvovitých). Dýně byly u nás známé dlouho jako nepříliš chutné obrovské oranžové koule, které se na podzim vydlabávaly a vyřezávaly a dělaly se z nich strašidla a lampionky. Z dužniny se dělaly
především kompoty.

Teprve v posledních letech se tak k nám dostávají různé odrůdy dýní, které mají různý
vzhled i chuť. Nutné je zdůraznit, že všechny druhy dýní jsou jedlé! I když opravdu dobré jsou jen některé 🙂
Co se týče zdraví, jsou dýně hodně zdravé, obsahují hodně minerálů, vitamínů a vlákniny, a i když se to u některých druhů nezdá, obsahují málo cukrů. Dají se připravovat na mnoho způsobů. Jejich velkou výhodou je také jejich jednoduché skladování, dýně totiž lze skladovat i několik měsíců při pokojové teplotě, naopak dýně nesníží vlhkost např. ve sklepích a samozřejmě mráz. Důležité je tak pouze skladovací podmínky neměnit (pozor například po koupi dýně v zimě, někdo ji před vámi již několik měsíců skladoval). Nejjednodušší a nejlevnější je tak kupovat dýně do zásoby již v srpnu a v září přímo od pěstitele.
Typy dýní
Dýně hokaido oranžová
Dýně hokaido byla vyšlechtěna v Nové Anglii, jméno získala po japonském ostrově Hokkaido, kde byla pěstována. Je poměrně malá (1 – 2 kg).
Je velmi výživná a její chuť je sladko – kaštanová, někdo ji popisuje jako moučnatou, ale záleží na zralosti. Chutná všem bez rozdílu věku 🙂

Zelené hokaido
O trochu větší než oranžová varianta, a také vodnatější. Méně sladká než oranžové hokaido, příjemně máslová.

Špagetová dýně
Dýně, jejíž dužnina je uspořádána do vláken připomínající špagety. Jedná se o dýni vodnatou, neutrální chuti, je tedy možné ji použít jako základ jídla jakékoli chutě.
Je poměrně vodnatá a lze ji skladovat i dlouhodobě (uvádí se až jeden rok).

Papriková (žaludová) dýně
Většinou zelená dýně a výrazným žebrováním, ale celkový tvar je podlouhlý.
Dužnina je oranžová, sladká. Dýni je možno skladovat dlouhodobě.

Muškátová dýně
je kulovitého tvaru s výrazným žebrováním. Barva zelená až světle hnědá. Dužnina je sice dobrá, ale na tak výrazná jako u jiných typů.

Máslová dýně
Dýně hruškovitého tvaru a světle žluté barvy má příjemnou nasládlou chuť, která je jemně aromatická. Dužnina je sytě oranžová.
