Jídlo na silvestra a menu na Nový rok

Silvestr je posledním dnem v roce a proto stojí za to ho pořádně oslavit a také přivítat rok nový. Silvestr v Praze nebo jiném městě s sebou tradičně přináší velké silvestrovské ohňostroje a popíjení s přáteli doma, na náměstích i v barech. Zábavu zažijeme ale i na horách, kde můžeme přes den lyžovat a běžkovat, po večerech pak sedět u praskajícího krbu s punčem nebo vaječným koňakem. Někdo jistě také přichystá silvestrovskou oslavu u sebe doma. K příjemné oslavě však rozhodně patří dobré jídlo. Jako lehké pokrmy se na silvestra hodí chlebíčky s jednohubkami, nebo domácí slané pečivo, silvestrovské fondue anebo také bramborový salát, který o silvestru jedli naši předci.

Ohňostroj v Praze
Ohňostroj v Praze

A protože se silvestrovskými oslavami je spojené velké množství alkoholu, hodí se na silvestrovskou noc i pořádné jídlo. Tím nejlepším je už podle našich předků vepřový ovar. Ovar je vlastně vepřové maso uvařené do měkka. Ovar se dělá z masa, které se příliš nehodí k jinému zpracování jako je hlava, jazyk nebo vepřové koleno. Samotná příprava ovaru je přitom jednoduchá, maso se vypere, posolí a vaří ve vodě do změknutí, kdy se dá oddělit od kosti, ne déle. Ovar se podává horký, pokrájený na plátky s křenem, hořčicí a solí, jako příloha je nejvhodnější chléb. Jako novoroční přípitek se v našich krajinách tradičně používá šumivé víno, nebo šampaňské.

Jídlo na Nový rok

Na Nový rok se podle tradice nejí nic, co by mohlo uletět nebo utéci, protože by vám s tím uletělo, nebo uteklo štěstí. Zapomeňte tedy na drůbež, či králičí maso. Pozor, pokud chcete tuto tradici dodržet, neměli byste taková jídla servírovat ani o silvestrovské oslavě. Snadno se totiž může stát, že se někteří hosté pustí do hodování těsně po půlnoci a štěstí by se jich tak celý rok nedrželo.

Na kocovinu i proti únavě skvěle zabírá celerový vývar, který můžeme servírovat již o silvestrovské noci nebo na Nový rok. Celer je vynikající životabudič pomáhající s očistou těla a příprava vývaru je jednoduchá. Nakrájenou bulvu celeru vaříme s mrkví a cibulí asi půl hodiny, pak rozmixujeme, pro vaření můžeme použít i vývar z masa. Pokud máte raději řapíkatý celer, zkuste polévku z něj. Stejně tak vám na kocovinu dobře poslouží česnečka.

Jako novoroční polévku ale můžeme uvařit i výživnou polévku hovězí. Na Nový rok nesmí na vašem stole chybět čočka nebo hrách, protože podle tradice přinášejí bohatství. Z čočky i hrachu se dají připravit také vynikající polévky, ale i hlavní jídla a pro odlehčení i saláty, třeba čočkový salát s kukuřicí.

Při přípravě menu na Nový rok také nezapomeňte na starou pranostiku: Jak na Nový rok, tak po celý rok!