Vánoční cukroví pro diabetiky, nebo lidi s dietní stravou může být chutné a krásné stejně jako klasické vánoční cukroví. Máme pro vás další recepty na vánoční dia cukroví. Pokud si chcete přečíst čím nahradit cukr a další přísady pro dia cukroví přečtěte si článek Vánoční dia cukroví – dia meruňkové kuličky, dia vanilkové rohlíčky. Recepty na další vánoční dia cukroví najdete na konci článku.
Dia kokosové rohlíčky
Přísady
15 dkg hladké mouky
7,5 dkg másla
7,5 dkg kokosu
5 dkg sorbitu
1 vejce
1 žloutek
několik kapek vanilkové esence
hladká mouka na vyválení
Postup přípravy dia kokosových rohlíčků
Mouku, kokos a sorbit smícháme. Přidáme rozměklé máslo, vejce, žloutek a vanilkovou esenci. Vypracujeme hladké těsto. Těsto na kokosové dia rohlíčky necháme nejméně dvě hodiny uležet v lednici.
Z těsta si uloupneme vždy větší kus, zbytek necháme v lednici, protože potřebujeme, aby těsto bylo ztuhlé. Z těsta oddělujeme menší kousky, ze kterých děláme kličky a z těch vyvalujeme rohlíčky. Proti lepení těsta použijeme trochu hladké mouky.
Dia kokosové rohlíčky pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů několik minut dorůžova.

Dia ořechová srdíčka
Přísady
25 dkg polohrubé mouky
9 dkg sorbitu
5 dkg másla
15 dkg ořechů strouhané
½ prášku do pečiva
2 vejce
1-2lžíce smetany
1-2 žloutky, 1 lžíce mléka a sekané ořechy – na ozdobu
Postup přípravy dia ořechových srdíček
Máslo necháme změknout. Mouku, sorbit, prášek do pečiva a ořechy smícháme, přidáme vejce a máslo. Začneme zpracovávat těsto, podle potřeby do něj přidáme smetanu tak, abychom vypracovali hladké těsto na dia ořechová srdíčka.
Těsto necháme uležet nejméně hodinu v chladu.
Pak z něj vyválíme plát silný asi 2- 3 mm. Z tohoto plátu vykrajujeme srdíčka. Rozmícháme žloutek ve lžíci mléka a nasekáme ořechy.
Srdíčka potřeme žloutkem s mlékem a posypeme ořechy.
Dia ořechová srdíčka pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů několik minut dozlatova.