Máme pro vás další dva recepty na vánoční dia cukroví, tentokrát recept na dia linecké cukroví a dia pracny (medvědí tlapky). Pokud chcete vědět, čím nahradit cukr a další přísady, jako je například třtinový cukr, či vanilkový cukr, přečtěte si náš první článek s recepty na dia vánoční cukroví – Vánoční dia cukroví – dia meruňkové kuličky, dia vanilkové rohlíčky.
Dia pracny (medvědí tlapky)
Přísady
20 dkg hladké mouky
10 dkg vlašských ořechů
5 dkg sorbitu
10 dkg másla (nebo rostlinného tuku)
1 vejce
1 lžíce kakaa
½ lžičky skořice
Hřebíček, kardamom, fenykl dle chuti
Sorbit nebo fruktózu na obalení
Postup přípravy dia pracen
Ořechy umeleme. Smícháme mouku, ořechy, sorbit, kakao, skořici a další koření. Přidáme rozměklé máslo a vejce. Vypracujeme hladké těsto. Těsto na dia pracny necháme uležet raději déle do druhého dne. Vždy kousek těsta vtlačíme do formičky tak, aby byla téměř, avšak nikoli úplně zarovnaná.
Dia pracny pečeme na 180 stupňů nejméně deset minut. Hotové pracny poznáme podle zbarvujících se okrajů. Můžeme vyklápět ihned. Ještě horké obalujeme v sorbitu nebo fruktóze, protože pracny na sebe sladidlo lépe zatepla nalepí. Fruktóza bývá pro obalování vhodnější z důvodu práškové konzistence.

Dia linecké cukroví
Přísady
22,5 dkg polohrubé mouky
12,5 dkg másla
5 dkg sorbitu
¼ prášku do pečiva
1 vejce
2 lžíce mléka
hladká mouka na vyválení těsta
dia marmeláda
Postup přípravy dia lineckého cukroví
Máslo necháme rozměknout. Smícháme mouku, sorbit, prášek do pečiva a k této směsi přidáme máslo a vejce. Začneme těsto na dia linecké zpracovávat, a pokud je příliš tuhé přidáme mléko tak, aby výsledné těsto mělo charakter jako těsto na klasické cukroví.
Těsto na dia linecké necháme několik hodin odpočinout v ledničce.
Těsto vyválíme na plát široký 2-3 mm a vykrájíme z něj formičkami různé tvary. Z některých kousků ještě vykrojíme menší formičkou tvar, kterým bude koukat marmeláda. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů několik minut, dokud linecké nezrůžoví.
Dia linecké necháme vychladnout a spojíme ho marmeládou.
