Recepty s červenou řepou

Salát z červené řepy
Pro 2 osoby
3 malé červené řepy
2 jablka
2 mrkve
(citron, ořechy, med, olej, jogurt, křen)

Řepu, mrkev i jablka nastrouháme a smícháme. Pro dochucení doporučuji citrón a olej, ale můžeme přidat i med, křen, ořechy a jogurt. Možná je samozřejmě i pouze dvojkombinace, řepa a mrkev nebo řepa a jablka.

Červená řepa (foto www.wikipedia.com)
Červená řepa (foto www.wikipedia.com)

Grilovaná červená řepa
Pro 2 osoby
8-10 malých červených řep
alobal
olej
sůl
(citrón, koření – bazalka, provensálské byliny apod.)

Řepy omyjeme, posolíme a zabalíme každou zvlášť do alobalu. Než obal z alobalu úplně uzavřeme, přidáme trochu soli a oleje, můžeme i trochu koření. Řepy vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 200 stupňů po dobu jedné hodiny (až hodiny a půl).
Po upečení řepu propícháme, aby z ní vyšla pára, můžeme ji oloupat a nakrájíme ji. Lze ji dochutit různě, například citrónem, solí a olejem.


Rýže s červenou řepou

Pro 2 osoby
1 cibule
olej
3 malé červené řepy
1 hrnek rýže
100 g sýra – například parmezánu

Cibuli nakrájíme a osmahneme, pak přidáme nakrájenou červenou řepu, osolíme, přidáme česnek a přilijeme vodu. Dusíme doměkka. Mezitím uvaříme rýži, kterou vmícháme do dušené řepy. Nakonec můžeme přidat trochu vína. Na talíři můžeme posypat sýrem, vhodný je například parmezán.

Více o červené řepě – Červená řepa, královna kuchyně, které stojí za to dát šanci