Velikonoční jidáše se tradičně pekly na Zelený čtvrtek. Svým tvarem velikonoční jidáše symbolizují provaz, kterým se oběsil Jidáš. Pojídání jidášů mělo podle pověr člověka ochránit např. proti uštknutí hadem, bodnutí hmyzem nebo i lidskou zradou. Jidáše jsou poměrně suché, doporučujeme je proto potřít medem nebo máslem.
Podívejte se na náš recept na velikonoční jidáše.
Recept na velikonoční jidáše
Přísady
750 g hladké mouky
40 g droždí
300 ml mléka
90 g cukru
1 vanilkový cukr
2 žloutky
1 vejce na pomazání
100 g másla
1/2 lžičky citrónové kůry
1/4 lžičky soli
Postup při přípravě jidášů
Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Droždí nadrobíme do hrnku, přidáme k němu lžičku cukru a zalijeme ho trochou mléka. Hrnek přiklopíme a necháme asi deset minut na teplém, ne horkém místě. Máslo rozehřejeme tak, aby bylo vlažné. Ve zbytku mléka rozehřejeme žloutky.
Smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl a citrónovou kůru. Do směsi přidáme kvásek z droždí a promícháme. Dále do těsta na velikonoční jidáše přidáme vejce s mlékem a nakonec máslo. Těsto důkladně vypracujeme a necháme kynout asi 45 minut více v receptu na velikonoční mazanec.
Z kousků těsta vyválíme válečky a vytváříme z nich různé spirálky, uzlíky a splétáme houstičky apod. Hotové tvary necháme ještě 15 minut kynout již na plechu s pečícím papírem. Rozšleháme ručně vejce a jidáše s ním potřeme. Velikonoční jidáše pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 25 minut.