Po naší sérii receptů na vánoční dia cukroví a tradiční vánoční cukroví tu pro vás máme recept na vánoční bezlepkové cukroví. Bezlepkové cukroví nesmí obsahovat především žádnou mouku. Bezlepkové vánoční cukroví je vhodné pro osoby nemocné celiakií nebo trpící alergií na lepek. Při přípravě bezlepkového vánočního cukroví si také dejte pozor na to, abyste při použití například nevhodné čokolády neudělali z bezlepkového cukroví past s lepkem.
Podívat se také můžete na naše recepty na vánoční cukroví z kokosu, kde je recept na bezlepkové kokosky. Bezlepkové cukroví najdete také v receptech na dia nepečené vánoční cukroví.
Bezlepkové ořechové cukroví
Přísady do bezlepkového ořechového cukroví
14 dkg moučkového cukru
14 dkg vlašských ořechů
10 dkg čokolády (pozor na složení)
1 vejce
1 žloutek
skořice
hřebíček
na ozdobení
1 bílek
nasekané ořechy
Postup přípravy
Ořechy umeleme nebo nastrouháme, čokoládu nastrouháme nahrubo. K ořechům a čokoládě přidáme cukr, trochu skořice a hřebíčku (dle chuti) a vše zamícháme. Potom přidáme ještě vejce a žloutek a vše zpracujeme v těsto. Těsto bude tužší než běžná těsta na vánoční cukroví.
Těsto vyválíme a proti lepení použijeme moučkový cukr. Pláty těsta děláme asi 4mm silné. Vykrájíme tvary, které chceme a ty necháme pár hodin sušit na plechu. Před pečením bezlepkové ořechové cukroví potřeme bílkem a posypeme ořechy. Pečeme při 130 stupních 40-60 minut.