Vánoce se rychle blíží, a proto pro vás máme jeden z posledních receptů na vánoční cukroví. Cukroví z tatranek je velmi sladké vánoční cukroví, které chutná dětem i dospělým. Cukroví z tatranek je přitom jemné a má příjemnou chuť po tatrankách. Jednoznačně patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví, i když je trochu netradiční. Naproti tomu recept na ježaté koláčky není tak sladký, ale ježaté koláčky mají vynikající ořechovou chuť.

Cukroví z tatranek
Přísady
3 tatranky
1 ztužený rostlinný tuk
5 dkg kokosu
10 dkg cukru moučka
20 dkg hladké mouky
1 vejce
Postup přípravy cukroví z tatranek
Tatranky jemně nastrouháme, tuk nastrouháme nahrubo a kokos umeleme. Kokos, mouku a cukr smícháme, přidáme vejce, tatranky a tuk. Ze všeho vypracujeme těsto, které necháme několik hodin odležet v chladu. Těstem se nejlépe naplňují formičky, třeba právě ty na košíčky. Ve formičkách pečeme tatrankové cukroví víc jak 10 minut v troubě na 180 stupňů. Vyklápíme asi minutu po vyndání z trouby. Nepoužíváme tatranky polévané čokoládou, těsto se pak roztává.
Ježaté koláčky
Přísady
30 dkg hladké mouky
20 dkg rostlinného tuku
10 dkg mletých ořechů
7 dkg cukru
1 celé vejce
Postup přípravy koláčků
Ořechy umeleme. Mouku s ořechy a cukrem smícháme. K sypké směsi přidáme vejce a tuk a vypracujeme těsto. Těsto necháme uležet několik hodin v chladu. Pak děláme z kousků těsta kuličky, v nichž uprostřed děláme důlek třeba druhou stranou měchačky. Ježaté koláčky pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 10 minut dorůžova. Po vychladnutí namáčíme ježaté koláčky do čokolády a zdobíme ořechy.