Jahodový koláč z výtečného křehkého těsta

Jahodový koláč patří k nejoblíbenějším receptům s jahodami, které jsou nejoblíbenějším jarním ovocem (více o jahodách si můžete přečíst zde). Proto pro vás máme nejlepší recept na jahodový koláč. Jedná se o výborný módní křehký koláč, který se peče v kulaté formě se zvlněným okrajem. Uvidíte, že když dodržíte náš postup při přípravě jahodového koláče, zjistíte, že chutná jako skutečný jahodový koláč od babičky. Od babičky máme ve skutečnosti náš recept na tento výborný koláč 🙂

Jahodový koláč
Jahodový koláč

Jahodový koláč – recept

Přísady do těsta na jahodový koláč
100 g hladké mouky
50 g tuku
1 lžíce vody
1 vejce
½ lžičky moučkového cukru
špetka soli

Přísady do náplně pro jahodový koláč
500 g tvarohu (netučného)
3 vejce
1 bílek
100 g másla
150 g cukru
šťávu z ½ citrónu
lžičku citrónové kůry
150 ml sladké smetany
50 g škrobové moučky

Přísady na ozdobu jahodového koláče
500 g jahod
želatina
jahodový sirup
125 ml smetany na šlehání
1 vanilkový cukr

Postup přípravy těsta
Všechny příměsi dáme do misky a vypracujeme z nich těsto (nejsnáze v hnětači). Těsto zabalíme do igelitu a necháme půl hodinu odpočinout v chladu. Formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Z těsta vyválíme silnější plát, který vložíme a mírně vtlačíme do formy. Okraje vytvarujeme prsty. Na dně formy těsto několikrát propíchneme, aby se nevydouvalo. Tento základ pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů 15 minut.

Postup přípravy náplně
Zatím co se peče těsto, připravíme si jahodovou náplň. Utřeme změklé máslo s cukrem. Z vajec oddělíme žloutky, které do utřeného másla přidáme stejně jako citrónovou šťávu a kůru. Vše zamícháme. Zvlášť v jiné misce smícháme smetanu s tvarohem a škrobovou moučkou, tuto směs také přidáme ke směsi z utřeného másla a důkladně promícháme. Ze 4 bílků vyšleháme sníh, který také opatrně vmícháme do náplně. Náplň vlijeme do horkého koláče a koláč pečeme dalších 45 – 60 minut na 170 stupňů. Koláč necháme vychladnout a poté ho vyklopíme z formy.

Postup přípravy zdobení jahodového koláče
Ozdobu koláče připravujeme v době, kdy koláč chladne. Jahody omyjeme a nakrájíme na plátky. Připravíme si želatinu a šlehačku. Jahody položíme na vršek koláče. Do želatiny kápneme jahodový sirup a polijeme jí jahody, aby nám jahody nepadaly. Nakonec ozdobíme šlehačkou. Ihned podáváme. Pokud budeme koláč převážet ne podávat později, ozdobíme šlehačkou až těsně před podáváním nebo do ní přidáme ztužovač.

Přečtěte si také:
Recept na rebarborový koláč

Recept na nejlepší tvarohovou bábovku