Máme pro vás recept na pravý domácí marcipán a falešný marcipán. Marcipán se kromě zdobení dortů a výroby marcipánových figurek, používá i při pečení vánočního cukroví.
Marcipán je velmi chutná pochoutka pocházející pravděpodobně ze Středního Východu. V Evropě se objevil již v 10. století a oblíbený byl především v Itálii a Španělsku. Původně se marcipán dělal z mletých mandlí a cukru. Čím více mandlí marcipán obsahuje, tím kvalitnější je. Nejkvalitnější druh tak obsahuje 50 % mandlí a 50 % cukru.
Falešný marcipán tvoří marcipánová hmota, ze které se tvarují nejrůznější figurky.
Recept na pravý marcipán
Přísady:
150 g mandlí
150 g cukru moučky
1 bílek nebo studená voda
špetka soli
Postup přípravy marcipánu
Mandle nejprve oloupeme, což uděláme tradičním způsobem, spařením mandlí vařící vodou a následným jednoduchým vyloupnutím ze slupek. Necháme mandle vychladnout a oschnout, a poté je co nejjemněji umeleme. Smícháme umleté mandle a cukr a bílek a sůl a uhněteme ze směsi kompaktní hmotu.
Hotový marcipán necháme nejméně 1 den ztuhnout v lednici.
Recept na falešný marcipán
Falešný marcipán je vhodnější na různé složitější marcipánové figurky nebo na potahování dortů, je totiž tvárnější a také se snadněji barví, stačí pouze daný kousek promíchat s rozdělanou barvou (klasickou potravinářskou barvou v prášku, nebo speciálními gelovými barvami, nebo ovocnou šťávou – z malin, ostružin, borůvek…). Zároveň je falešný marcipán mnohem levnější než pravý marcipán, který se vyrábí z drahých mandlí.
Přísady:
200 g cukru moučky
200 g polotučného sušeného mléka
1 lžíce oleje
1 lžíce medu nebo kukuřičného/rýžového a jiného sirupu
Několik kapek mandlové tresti
1 lžíce studené vody
Postup přípravy falešného marcipánu
Smícháme cukr a sušené mléko, přidáme tresť, med nebo sirup a vodu a vše důkladně promícháme a prohněteme. Pokud potřebujeme, přidáme ještě malinko vody.
Hotový falešný marcipán necháme několik hodin ztuhnout v lednici.