Marcipán – recept

Máme pro vás recept na pravý domácí marcipán a falešný marcipánMarcipán se kromě zdobení dortů a výroby marcipánových figurek, používá i při pečení vánočního cukroví.

Marcipán je velmi chutná pochoutka pocházející pravděpodobně ze Středního Východu. V Evropě se objevil již v 10. století a oblíbený byl především v Itálii a Španělsku. Původně se marcipán dělal z mletých mandlí a cukru. Čím více mandlí marcipán obsahuje, tím kvalitnější je. Nejkvalitnější druh tak obsahuje 50 % mandlí a 50 % cukru.

Falešný marcipán tvoří marcipánová hmota, ze které se tvarují nejrůznější figurky.

Marcipánové kuličky z pravého marcipánu
Marcipánové kuličky z pravého marcipánu

Recept na pravý marcipán

Přísady:
150 g mandlí
150 g cukru moučky
1 bílek nebo studená voda
špetka soli

Postup přípravy marcipánu

Mandle nejprve oloupeme, což uděláme tradičním způsobem, spařením mandlí vařící vodou a následným jednoduchým vyloupnutím ze slupek. Necháme mandle vychladnout a oschnout, a poté je co nejjemněji umeleme. Smícháme umleté mandle a cukr a bílek a sůl a uhněteme ze směsi kompaktní hmotu.

Hotový marcipán necháme nejméně 1 den ztuhnout v lednici.

Recept na falešný marcipán

Falešný marcipán je vhodnější na různé složitější marcipánové figurky nebo na potahování dortů, je totiž tvárnější a také se snadněji barví, stačí pouze daný kousek promíchat s rozdělanou barvou (klasickou potravinářskou barvou v prášku, nebo speciálními gelovými barvami, nebo ovocnou šťávou – z malin, ostružin, borůvek…). Zároveň je falešný marcipán mnohem levnější než pravý marcipán, který se vyrábí z drahých mandlí.

Marcipánové figurky z falešného marcipánu
Marcipánové figurky z falešného marcipánu

Přísady:
200 g cukru moučky
200 g polotučného sušeného mléka
1 lžíce oleje
1 lžíce medu nebo kukuřičného/rýžového a jiného sirupu
Několik kapek mandlové tresti
1 lžíce studené vody

Postup přípravy falešného marcipánu

Smícháme cukr a sušené mléko, přidáme tresť, med nebo sirup a vodu a vše důkladně promícháme a prohněteme. Pokud potřebujeme, přidáme ještě malinko vody.

Hotový falešný marcipán necháme několik hodin ztuhnout v lednici.

Přečtěte si také:
Vánočka jako od babičky, recept na pravou domácí vánočku

Sněhové pusinky, indiánky – vánoční cukroví z bílků

Vánoční cukroví – linecké cukroví a ořechy

Vánoční medové perníčky

Kokosové cukroví ze strojku a kokosky, recepty