Polévka z dýně hokaido
2 porce
1 cibule
3 stroužky česneku
půl dýně hokaido
1 lžička soli
olej
1 lžíce kurkumy
kysaná smetana

Cibuli nakrájíme a osmahneme na oleji. Dýni rozkrojíme, vydlabeme semínka, která vyhodíme, a nakrájíme ji na kostky. Dýni vložíme k cibuli. Neloupeme ji!
Zalijeme vodou, přidáme sůl, kurkumu a česnek.
Necháme vařit, dokud dýně nezměkne (asi 15 minut, záleží na zralosti).
Polévku vypneme a dýni rozmixujeme. Již na talíři můžeme přidat kysanou smetanu dle chuti.
Polévku je možné různě obměňovat (např. přidat muškátový květ, citrónovou šťávu, nebo naopak nepřidávat česnek a kurkumu).
Pečená zelenina s dýní hokaido
2 porce
2 cibule
5 stroužků česneku
půl dýně hokaido
1 červená řepa
6 brambor
olej
lžička sušených bylin (např. provensálských, nebo tymiánu, bazalky…
sůl
Cibuli rozkrojíme na 4 části, stroužky přidáme celé, z dýně vydlabeme semínka, která vyhodíme a nakrájíme ji na kousky asi 1,5 cm velké, řepu nakrájíme na stejně velké kousky, brambory na kousky trochu menší. Všechnu zeleninu dáme do hrnce. Do hrnu nalijeme do čtvrtiny olej, přidáme do něj byliny a špetku soli. Takto ochuceným olejem přelijeme zeleninu v hrnci a pořádně ji promícháme. Poté dáme zeleninu na plech a pečeme asi půl hodiny na 200 stupňů. Doba pečení i teplota se může měnit dle typu trouby, ale pečení ukončujeme, když zeleninu začíná mít kůrku. Takto připravená zelenina je vynikající.
Jako přílohu lze použít rýži nebo více brambor.
Zapečená špagetová dýně
2 porce
1 cibule
6 stroužků česneku
400 g mletého masa nebo sójového granulátu
4 rajčata
1 lžička chilli koření
2 lžičky soli
1 lžička bazalky
koření dle chuti (pepř, kurkuma, směs koření)
3 lžíce oleje
1 špagetová dýně
100 g strouhaného sýra (typu eidam)
Dýni rozkrojíme na půl, vydlabeme semínka, která vyhodíme, dužninu posolíme a vložíme na plech (neloupeme!).
Necháme 10-15 minut péct na 150 stupňů. Zatím si připravíme směs, kterou dýni naplníme. Nakrájíme cibuli, utřeme česnek, okořeníme maso, nakrájíme rajčata a vše spolu s kořením a olejem smícháme. Dýni naplníme směsí necháme péct na 180-200 stupňů asi 30 minut. Zhruba 10 minut před koncem pečení, posypeme sýrem.
Servírujeme tak, že směs z dýně vyndáme spolu s dužninou, která se rozpadá na „špagety“. Nejlepší je poté dužninu promíchat se směsí.
Zkusila jsem prvně uvařit špagetovou dýni podle receptu výše a vyšla parádně 🙂 Díky za tip, příště dáme polévku z dýně hokaido.