Vánoční cukroví – vanilkové rohlíčky, košíčky, pracny

Máme pro vás recepty na vánoční cukroví. Začínáme vanilkovými rohlíčky, pracnami a košíčky. Vyzkoušejte tyto skvělé recepty na vynikající domácí vánoční cukroví. Recepty jsou léta ozkoušené a překvapí vás pouze příjemně!

Vanilkové rohlíčky

Přísady
21 dkg hladké mouky
16 dkg másla
9 dkg vlašských oříšků
5 dkg cukru krupice
2 vanilkové cukry
3 lžíce moučkového cukru

Postup přípravy vanilkových rohlíčků

Máslo necháme trochu změknout při pokojové teplotě. Ořechy umeleme. Smícháme ořechy je s moukou, cukrem krupicí a jedním vanilkovým cukrem. Přidáme změklé máslo a zpracujeme ze všech přísad hladké těsto. Hotové těsto na vanilkové rohlíčky necháme aspoň půl hodiny v lednici uležet.

Z těsta vždy uždibneme kousek, ze kterého vytvarujeme kuličku. Z kuličky uválíme váleček, který následně na plechu vytvarujeme do rohlíčku. Vanilkové rohlíčky děláme spíše tenčí, protože pečením nabudou. Pečeme rohlíčky ve vyhřáté troubě na 180 stupňů dorůžova. Vytvoříme směs z jednoho vanilkového cukru a tří lžic moučkového cukru. Ještě horké vanilkové rohlíčky ve směsi cukrů obalíme. Nejlepší je mít směs cukrů v misce, rohlíčky do ní položit a třesením misky ze strany na stranu rohlíčky rovnoměrně a rychle obalit.

Vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky

Pracny (medvědí tlapky)

Přísady
20 dkg hladké mouky
10 dkg másla
10 dkg cukru
1 žloutek
7,5 dkg vlašských ořechů
1 lžíce kakaa
½ lžičky skořice
Můžeme přidat i jiné koření jako je hřebíček, kardamom, fenykl, dle chuti.
Několik lžic moučkového cukru

Postup přípravy pracen

Umeleme ořechy. Máslo necháme rozměknout. Smícháme mouku, cukr, kakao, skořici, ostatní koření a ořechy. Ve směsi na vále uděláme důlek, kam přidáme máslo a žloutek. Vypracujeme těsto. Pokud chceme pracny tmavší, přidáme kakao.
Hotové těsto na pracny necháme v lednici aspoň hodinu uležet, je potřeba, aby se rozleželo koření.
Vždy kousek těsta dáme do formy na kovové formičky na pracny a vymačkáme ho do všech záhybů. Těsta by však ve formě mělo být relativně hodně, samozřejmě ne, aby bylo zarovnané s okrajem, ale bylo kousek pod okraj. Pracny totiž nabudou, ale ne tolik a zároveň se jedná o cukroví neplněné, není tedy potřeba místo na náplň. Raději těsto na pracny postupně odebíráme z lednice po větších kouscích, aby se zbytečně neroztálo.
Pracny pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů nejméně 10 minut. Musíme brát v úvahu, že na rozdíl od jiného cukroví se nejdříve musí rozpálit formičky na pracny. To, že jsou pracny upečené, poznáme podle ztmavnutí okrajů (ne spálení). Pro jistotu můžeme jednu pracnu vyklopit na zkoušku, a pokud již není příliš světlá, můžeme vyklopit i ostatní. Pracny vyklápíme ihned po vytažení z trouby. Pokud nám vyklopit nejdou, počkáme několik sekund.
Pracny obalujeme v moučkovém cukru až po vychladnutí. Teplé pracny se cukrem obalí až příliš a jsou pak moc sladké.

Těsto na vánoční cukroví
Těsto na vánoční cukroví

Košíčky

Přísady těsta na košíčky
50 dkg hladké mouky
1 rostlinný ztužený tuk
2 vejce
12 dkg cukru

Přísady náplně košíčků
600 ml mléka
2 pudinky vanilkové
8 lžic cukru
4 lžíce másla

Postup přípravy košíčků

Necháme rozměknout tuk. Na vále smícháme mouku s cukrem. Ve směsi uděláme důlek a vklepneme do něj vejce, zamícháme. Pak přidáme po částech tuk a ze všeho vypracujeme hladké těsto. Necháme těsto na košíčky aspoň půl hodiny odpočinout v lednici. Poté z těsta uloupneme vždy kousek a položíme ho do kovové formy na košíčky. Prsty těsto vtlačíme do všech záhybů tak, že celá vnitřní strana je hladká. Vrstva tedy musí být docela silná, asi 4 mm, ale nejsilnější je samozřejmě vespodu, asi 5 mm. Více těsta se do forem nedává, protože těsto nabude a do košíčků se dává náplň, tak aby ji bylo kam dát! Košíčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů okolo deseti minut. Upečené košíčky poznáme podle toho, že se mění barva u okrajů. Z formiček košíčky vyklápíme až tak minutu po vytažení z trouby, jinak neudrží tvar a „rozjedou se.“

Poznámka k náplni do košíčků
Náplň na košíčky vyrábíme nejdříve týden před jejich spotřebováním, a po naplnění je udržujeme v chladu. Košíčky lze plnit i náplněmi vyrobenými z koupených prášků, tzn, různé dortové krémy jako vanilkový, čokoládový a jiné.

Postup přípravy krému na košíčky
Dáme vařit mléko. Až se začne vařit, přidáme do něj pudinky a cukr, v podstatě dle návodu na pudinku, akorát děláme pudink silnější z méně mléka. Necháme pudink vychladnout. Máslo vyšleháme a do pudinku zamícháme. Náplň na košíčky necháme ztuhnout. Košíčky naplníme nejjednodušeji pytlíkem a zdobítky. Vršky košíčků můžeme ozdobit ovocem nebo koupenými ozdobami jako jsou perličky, hvězdičky, barevné kuličky.

Košíčky vánoční cukroví
Košíčky vánoční cukroví

Přečtěte si také:
Vánoční cukroví – linecké cukroví a ořechy

Vánoční dia cukroví – dia meruňkové kuličky, dia vanilkové rohlíčky

Vánoční medové perníčky

Kokosové cukroví ze strojku a kokosky, recepty