Vánoce se blíží a s nimi přichází čas na přípravu vánočního cukroví. Jako jedno z prvních cukroví se tradičně pečou vánoční perníčky. Vánoční perníčky potřebují čas alespoň dvou týdnů na změknutí a proto je nejedna hospodyňka peče už začátkem prosince.
Máme pro vás recept na vynikající medové vánoční perníčky. Tento recept na vánoční medové perníčky je domácí a léty vyzkoušený. Zkuste ho také!
Medové perníčky
Přísady pro medové perníčky
500 g hladké mouky
100 g medu
170 g moučkového cukru
1 lžička jedlé sody
1 vejce
90 g másla
1 lžíce koření – badyán, kardamom, fenykl, hřebíček
1 lžíce skořice
1 lžíce kakaa
Postup přípravy perníčků
Všechny příměsi na perníčky smícháme a vypracujeme z nich těsto, což je trochu namáhavé. Těsto na perníčky dále necháme uležet v lednici aspoň 24 hodin.
Perníkové těsto vyválíme na pomoučeném vále. Hladkou mouku přidáváme i kdykoli, kdy se těsto lepí, ale nepřeháním to s ní.
Na perníky vyvalujeme placku širokou 0,3 až 0,5 cm podle velikosti vykrajovaných tvarů, menší tvary mohou být ze slabšího těsta.
Vykrájené perníčky dáme na plech s pečícím papírem a těsně před pečením je slabě potřeme studenou vodou tak, aby se netvořily kaluže vody na pernících.
Perníčky pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů na 5 až 10 minut, perníky musí ztmavnout, ale ne se spálit. Rozklepneme a rozšleháme 1 vejce na potření.
Po vytažení z trouby chvilinku počkáme (asi minutu), a pak rychle potřeme perníčky vejcem.
Hotové medové perníčky necháme 2 týdny odležet. Zdobíme až několik dnů po upečení.
Poleva na domácí perníčky
1 bílek
180 g moučkového cukru
šťáva z ½ citrónu
Všechny příměsi utřeme, v případě potřeby přidáme cukr nebo citrónovou šťávu.
Tato poleva na perníčky je bílá, ale lze ji obarvit potravinářskými barvivy na jakoukoli jinou barvu.
Tipy a triky na medové perníčky z vlastní zkušenosti
Mouku můžete vyměnit za žitnou, která se používala na perníčky dříve a dodává jim tmavou barvu, nebo namíchat pšeničnou a žitnou mouku. Vypracování těsta s žitnou mouku je však vždy náročnější než s moukou pšeničnou.
Med se musí do těsta na perníčky přidávat tekutý, pokud tedy máte med zcukernatělý, rozehřejte ho ve vodní lázni, rozehřívejte raději déle a na menší teplotu.
Směs koření na perníčky byla vždy tajemstvím perníkáře, kromě uvedených druhů můžete přidat i nové koření, pepř, nebo zázvor, poměry záleží na vás a vaší představě voňavých perníků. Koření na perníčky je nejlepší umlít nebo utlouct v hmoždíři krátce před pečením, aby se neztratilo aroma. Směs koření na perníčky se dá samozřejmě i koupit.
Kakao se do perníkového těsta tradičně nedávalo, ale pokud nepoužijeme žitnou mouku, ztmaví těsto. Nedoporučujeme ale dávat kakaa více, překrývá chuť koření.
Vykrajovátka na perníčky se dají dobře a levně sehnat na vánočních trzích a během roku se dají udělat i na zakázku. Pokud toužíte po svém originálním vykrajovátku ještě teď před Vánoci, jednoduše překreslete obrázek na tvrdý papír a vystřihněte ho. Tuto šablonu pak přitiskněte na těsto a „obkreslete“ ji ostrým nožem, doporučujeme jet nožem co nejrychleji, jinak se dělají na těstě záseky.
Perníčky potíráme slabým štětcem, protože mašlovačka je příliš velká. Vejcem potíráme perníčky proto, aby byly lesklé.