Domácí vaječný koňak – recept

Máte rádi vaječný koňak a chtěli byste si jej udělat doma? Máme pro vás recept na domácí vaječný koňak, nebo také vaječný likér. Uvidíte, že to zvládne každý. Nic se tak nehodí do chladných podzimních a zimních dnů, jako domácí vaječný koňak, kdy chuť domácího vaječného likéru zahřeje na těle i na duši. Podobně oblíbené jsou i domácí svařák a vánoční punč.

Recept na domácí vaječný koňak

Přísady na domácí vaječný koňak:
6 žloutků
1 plechovka kondenzovaného mléka slazeného
1 plechovka kondenzovaného mléka neslazeného
10 dkg cukru
1 vanilkový cukr
0,25 l tuzemáku
Sklenice
Muškátový květ pro zájemce

Vaječný koňak
Vaječný koňak

Postup přípravy domácího vaječného koňaku

Připravíme si vodní lázeň, tedy hrnec s vodou, ve kterém můžeme pozvolna ohřívat základ vaječného koňaku. Ušleháme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem a misku s tímto základem vložíme do vodní lázně, kterou pomalu zahříváme. Zahřátí vaječných žloutků je nutné pro zničení potenciálních bakterií například salmonelózy, žloutky se ale nesmí vařit, protože by se srazily.

Žloutky s cukrem dále šleháme a pomalu přidáváme obě kondenzované mléka, která zašleháme., Pokud chceme přidat muškátový květ, přidáme ho špetku do kondenzovaného mléka před zašleháním.

Před dosažením varu necháme základ vaječného koňaku vystydnout a postupně do něj po troškách zašleháme tuzemák, šleháme jen slabě, protože by se nám mohl vaječňák po přidání alkoholu srazit.

Pokud by byl hotový vaječný koňak příliš hustý, můžeme do něj ještě jemně zašlehat trochu mléka pokojové teploty. Hotový domácí vaječný koňak nalijeme do sklenice a ponecháme několik dní uležet v lednici.

Recept na vaječný koňak z pudinku

Přísady na domácí vaječný koňak z pudinku:
0,25 l mléka
0,25 smetany
1 sáček pudinku
250 g cukru
1 vanilkový cukr
0,25 l tuzemáku

Postup přípravy domácího vaječného koňaku z pudinku

Podle návodu na sáčku uvaříme pudink, který necháme zchladnout, ne ale úplně, protože by příliš ztuhl. K pudinku přidáme smetanu a zbytek cukru a šleháme. Nakonec přidáme postupně tuzemák, který také mírně zašleháváme.

Přečtěte si také:
Svařák a vánoční punč – recept

Vánoční cukroví – vanilkové rohlíčky, košíčky, pracny

Vánoční medové perníčky

Recept na domácí vánočku – domácí vánočka jak od babičky