Vánoční punč patří mezi oblíbené vánoční nápoje stejně tak, jako vánoční svařák. Bez svařáku si nejde představit atmosféru adventu a vánočních trhů zvěstujících příchod vánočních svátků. Máme pro vás proto recepty na nejlepší vánoční punč a recept na svařák.
Recept na vánoční punč
Přísady na vánoční punč
0,5 l ovocného čaje
1 l červeného vína
0,5 l citrusové šťávy nebo pomerančového džusu
12 hřebíčků
Několik kousků skořicové kůry
2 vanilkové cukry
200 ml rumu
250 g cukru
2 pomeranče nebo citrony
Uvaříme ovocný čaj, do kterého přidáme červené víno. Dále přidáme pomerančový džus, nebo šťávu vymačkanou z pomerančů či citrusů. Směs okořeníme hřebíčkem a skořicí a osladíme vanilkovým cukrem.
Směs na vánoční punč zahříváme, nejlépe ale tak, aby nedošlo k varu, při kterém by se uvolňoval alkohol. Po zahřátí přecedíme přes sítko, přidáme rum a ochutnáme, v případě potřeby osladíme vánoční punč cukrem, zamícháme a nalijeme do sklenic. Sklenice s vánočním punčem zdobíme plátky pomeranče nebo citronu.
Recept na svařák (vánoční svařák)
Přísady na svařák
Vánoční svařák je svařené červené víno s cukrem a kořením, které je známe odnepaměti.
1 l červeného vína
Několik kousků skořice
8 hřebíčků
Muškátový květ, badyán
200 g cukru
Koření a cukr přidáme do vína a zahříváme, dokud se nezačnou tvořit bublinky značící, že by následoval var. Svařák nevaříme, protože by nám vyprchával alkohol. Již hotový vánoční svařák necháme několik minut odstát a poté ho přecedíme přes sítko, abychom se zbavili koření. Pokud se nám zdá svařák příliš kyselý, dosladíme ho. Servírujeme s plátky citronu nebo pomeranče.
Přejeme vám skvělou vánoční pohodu s tradičním vánočním punčem a vánočním svařákem.