Laskonky z bílků jsou oblíbeným vánočním cukrovím, při kterém se zároveň spotřebují přebytečné bílky z tradičního vánočního cukroví. Kromě laskonek můžeme z bílků upéci také sněhové pusinky a indiánky. Laskonky i ostatní cukroví z bílků můžeme například namáčet do domácí čokolády. Podívejte se na náš recept na laskonky z bílků a také recept na skořicové vločky a mandlové hrudky.
Recept na laskonky z bílků
Přísady:
5 bílků
250 g cukru krupice
80 g moučky
140 g kokosu
Náplň:
1 máslo
1 kondenzované mléko
2 hrsti mletých ořechů
Ušleháme máslo s mlékem do pěny a vmícháme ořechy. Náplň necháme v chladu ztuhnout.
Postup přípravy laskonek
Bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Za stálého šlehání postupně přidáme cukr. Nakonec opatrně vmícháme kokos. Na plech pokládáme kousky těsta, které formujeme do tvaru laskonky, dobře se tvoří laskonky vyplňováním formičky a následným uhlazením, nejlépe ale přes šablonu na laskonky. Trouby předehřejeme na 120 stupňů a laskonky v ní pečeme 15 minut, pak teplotu snížíme na 80 stupňů a laskonky sušíme 15–30 minut, pokud začnou laskonky růžovět, jsou hotové.
Laskonky necháme vychladnout, a potom je slepujeme náplní.
Recept na skořicové vločky
Přísady:
5bílků
550 g moučkového cukru
500 g mletých mandlí
2 lžičky skořice mleté
Několik kapek tresti višňové či jiné dle vaší chuti
Postup přípravy skořicových vloček
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně za stálého šlehání přidáme 450 g cukru. Sněhem naplníme hrnek, který dáme zatím do lednice. Do zbytku sněhu vmícháme mleté mandle, skořici a tresť, směs necháme hodinu chladit v lednici. Vál posypeme zbytkem cukru, položíme na něj sníh a vyválíme ho. Vykrajujeme vločky, které položíme na plech a potíráme je sněhem v hrnku.
Troubu předehřejeme na 150 stupňů a vločky v ní pečeme 10 až 15 minut.
Recept na mandlové hrudky
Přísady:
5 bílků
200 g cukru moučky
200 g mletých mandlí
Hrst celých mandlí
Postup přípravy mandlových hrudek
Bílky ušleháme do tuhého sněhu. Za stálého šlehání postupně přidáváme do sněhu cukr. Do ušlehaného sněhu postupně opatrně vmícháme umleté mandle. Sníh klademe na plech pomocí lžičky nebo pomocí pytlíku se zdobítkem. Hrudky zdobíme mandlemi.
Vyhřejeme troubu na 120 stupňů. Hrudky pečeme na tuto teplotu asi 15 minut a následujících 15 minut sušíme hrudky při 100 stupních.