Každý, kdo peče vánoční cukroví, má určitě v repertoáru tradiční druhy jako jsou vanilkové rohlíčky, linecké cukroví, pracny, nebo ořechy. Aby to ale nebyla taková nuda, je potřeba zkoušet i recepty nové a ty vám přinášíme. Je to recept na lahodné kořeněné mandlové cukroví nejen pro milovníky mandlí a recept na jednoduché makové cukroví. Oboje tato vánoční cukroví vám přinesou novou chuť na vánoční stůl. Tak je vyzkoušejte!

Mandlové cukroví
Přísady
25 dkg hrubé mouky
12,5 dkg moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička skořice
½ rovné lžičky mletého hřebíčku
špetka mletého muškátového květu
špetka prášku do pečiva
1 lžíce rumu
1 vejce
7,5 dkg másla
7,5 dkg mandlí
Postup přípravy mandlového cukroví
Umeleme 5 dkg mandlí. Máslo necháme změknout. Smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a koření. Přidáme 5 dkg namletých mandlí. ‚Vše dobře promícháme a přidáme rum, vejce a máslo. Zpracujeme v tuhé mandlové těsto, které necháme nejméně hodinu v chladu.
Zbytek mandlí nadrobno nastrouháme a těsto s nimi po vyndání z lednice posypeme.
Z těsta vyválíme placku asi 3 mm silnou a vykrajujeme z ní formičkami různé tvary.
Mandlové pečivo pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 8 minut.
Makové rohlíčky
Přísady
20 dkg hrubé mouky
16 dkg rostlinného tuku
7 dkg cukru
7 dkg máku
Moučkový cukr na obalení
Postup přípravy makových rohlíčků
Umeleme mák. Smícháme mouku, mák a cukr. Ke směsi přidáme rozměklý tuk. Vypracujeme hladké těsto, které necháme několik hodin odležet. Z těsta uždibujeme kousky, ze kterých děláme kuličky. Z kuliček vyvalujeme rohlíčky. Makové rohlíčky pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů asi deset minut dorůžova. Ještě teplé obalíme makové rohlíčky v moučkovém cukru.
